Friday, December 20, 2013

THE SPECTACULAR NOW

Pogledao sam THE SPECTACULAR NOW Jamesa Ponsoldta, film snimljen po romanu Tima Tharpa, jedno od onih ostvarenja za koje se upitam da li smo američki kritičari i ja gledali isti film. Ovo je priča o mladom provincijalcu koji voli da zivi u "sadašnjem trenutku" tj. da bekrija dok je mlad i slobodan. Upoznaje devojku koju ranije nije primećivao i ona postaje pozitivan uticaj na njega, potom oni zajedno sreću njegovog oca koji je takođe želeo da tako živi i sada je matora propalica...

I sve to je upakovano u film u kome nam sat i po vremena junaci sve vreme govore ono što bi trebalo da razumemo iz radnje i dijaloga o drugim stvarima. Ponsoldtov film u sebi nosi prejviše mejnstrim uticaja a junaci su mu previše pojednostavljeni da bi opravdali ovu vrstu neprekidne banalne introspekcije, neprekidne priče o tome kako se osećaju i kakvi su im porodični odnosi, želje i očekivanja. A opet po tome koliko odstupa od neke ustaljene mejnstrim dramaturgije koja jeste jasna ali nikada nije toliko napadno eksplicitna, možda zaslužuje neki indie tretman koji mu izmiče.

THE SPECTACULAR NOW po tome šta junaci izgovaraju deluje kao dekonstruckija filma Camerona Crowea u kome junaci talk small and thing big. Ovde they talk big and think big, isto govore, misle i rade a to je nedopustivo na čisto školskom nivou.

Miles Teller je interesantan mlad glumac i u ovoj ulozi je pristojan iako ne može da pobegne od pogrešno koncipiranog teksta. Kyle Chandler se pojavljuje u efektnoj, maloj ulozi, ali ni njegov lik ne uspeva da se odmakne od osnovnog problema ovog filma a to je preeksplicitno verbalno artikulisa je problema junaka.
Da nam nije iz minuta u minut saopštavao o čemu govori, ovo je mogao biti simpatičan primerak omladinske indie melodrame. Ovako, ostaje silan promašaj koji ostavlja utisak ozbiljnog neznanja na delu.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment