Monday, December 2, 2013

SWEETWATER

Pogledao sam SWEETWATER Logana Millera, jednog od blizanaca Miller koji su na enigmatičan način od samog početka karijere uspeli da privuku holivudsku elitu da im učestvuje u projektima. SWEETWATER je vestern u kome igraju January Jones, Ed Harris, Jason Isaacs i Eduardo Noriega, dakle sjajna ekipa. I sam rezultat je meni bio vrlo simpatičan iako se film stalno kreće tankom linijom između diletantizma i ozbiljnog postupka, ipak nudi jednu vrstu sirovosti koja je svojstvena vesternu, i nudi širok katalog onoga što su danas moguće interpretacije ovog žanra, od revolveraške campy ekstravagance kao što je bio QUICK AND THE DEAD, preko teže karakterne drame - kao što je većina sadašnjih vesterna, do kritike Dust Bowl kulture verskih fanatika.

Ipak, Miller to uspeva da sklopi u zanimljivu celinu i film definitivno nije zaslužio ukop kadkav je doživeo posle prikazivanja na Sundanceu, naročito jer uz sve mane, ipak nije reč o hermetičnom iživljavanju grupe morona već filmu koji bez sumnje može da se isprati.

January Jones je svedena i dobra u glavnoj ulozi bivše prostitutke a sada prerijske supruge; Jason Isaacs dobija priliku da se raspusti u ulozi ludog propovednika; a Ed Harris nudi naizgled prenaglašenu ali na kraju ubedljivu sliku provincijskog šerifa ekscentrika.

Filmu se može naći puno mana, međutim, unutar savremenih reinterpretacija vesterna ima svoje mesto pre svega zato što sa punim ubeđenjem otvara exploitation dimenziju koja je u tom žanru oduvek postojala da bi sa krizom američkog vesterna nestala i gurnula ga više u pravcu istorijske rekonstrukcije ili prema pretencioznoj melodrami.

Paradoksalno, ovaj film u sebi sadrži exploitationa dovoljno za neki špageti hibrid kao što je HANNIE CAULDER a nastao je u indie produkciji jer danas vestern ni kad je exploitation ne može biti deo glavnog toka.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment