Monday, December 23, 2013

NINJA: SHADOW OF A TEAR

Pogledao sam NINJA: SHADOW OF A TEAR Isaaca Florentinea, nastavak dosta neupečatljiovopg DTV ostvarenja u kome je Scott Adkins koliko se sećam više pucao nego što se tukao, ali možda me sećanje i vara. Kako god bilo SHADOW OF A TEAR je bolji film. Ima više tuče i efektnija je a Scott Adkins u domenu borilačkih scena pokazuje sve one atribute zbog kojih je i pozvan da nastupa, a to je pre svega fizička spremnost i akrobatska veština.

Ono što je osnovni cilj ovog borilačkog filma, Isaac Florentine uspeva da ispuni. Ipak, ne ispunjava ono što bi trebalo da bude takođe značajno a to je dramski temelj za borilačke scene.

Naime, film pored tuče ima i nekakve dramske scene u kojima se uspostavljaju likovi, njihovi odnosi i motivi. Naravno, ne treba naglašavati da je to sve krajnje ukalupljeno i pojednostavljeno i rečju, nezanimljivo, i da se uostalom ova vrsta filma ni ne gleda zbog toga.

Međutim, uprkos tome što su ninja filmovi oduvek bili neka vrsta akcione pornografije, barem u tom pogledu što im priča nije bila na prvom mestu, stariji filmovi su ličili na bioskopske porniće a novi Florentineov rad ne može da se otme utisku da ponajviše liči na sadašnje DTV porniće u kojima više nema ni trunke pokušaja da se napravi nekakva priča koja će učiniti da zaliče na film.

Florentine je od kolovođa DTV preporoda, očigledno u međuvremenu izgubio ideju o tome kako bi ti filmovi trebalo barem da simulirajunekakav integritet i da se ne pretvaraju u puke platforme za borilačke scene.

Ako tome dodamo da ovi filmovi sada više nemaju apsolutno ništa ekskluzivno u tematskom pogledu. Prvi talas ninja filmova je recimo mogao da se osloni na maltene potpuno dosustvo ove mitologije u holivudskom mejnstruimu, dočim danas imamo jako skupe filmove sa ninja tematikom, imamo filmove u kojima se biju ozbiljni karakterni glumci itd. sama DTV scena je morala da napravi korak napred. I ona ga je i napravila. Prošlogodišnji UniSol film DAY OF RECKONING je bio upravo to. Ipak, rekao bih da Isaac Florentine više nije frontmen tih kretanja koja daju dignitet DTVu.

Scott Adkins u glavnoj ulozi ponovo pokazuje da ima jako veliki potencijal, naročito kada krene borba. On je do sada na najrazličitije načine već overio veliki ekran, od epizode kod Kathryn Bigelow do uloge henchmana u EXPENDABLES 2 a igraće i antičkog vladara u HERCULESu Renny Harlina gde će mu dobro doći britanski akcenat. Ipak, nijedna od tih uloga kao da ne dobacuje do njegovog potencijala i Boyka odnosno DAY OF RECKONING ostaju njegovi najznačajniji dometi koje nikako da ponovi i uspostavi kao standard.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment