Monday, December 9, 2013

THE CONSPIRACY

Pogledao sam THE CONSPIRACY Christophera MacBridea, vrlo intresantan found footage triler o ekipi dokumentarnog filma koja snima priču o teoretičarima zavere i tokom oistraživanja naiđe na jednog zanimljivog pojedinca koji posle nekog vremena misteriozno nestane. U pokušaju da istraže njegov nestanak, filmaši polako shvataju kako se njegove teorije možda u sebi nosile ponešto istine.

Sama premisa o teoriji zavere koja se ispostavlja kao istina nije nova i koncept u kome je to tema dokumentarnog filma nije najsvežiji. Međutim, Christopher MacBride uspeva da napravi vibrantan a u pojedinim deonicama čak i istinski napet film a da pritom nikada ne odstupi od izvornog found footage koncepta. To je rezultiralo i priličnim uspehom ovog filma koji će sada možda dobiti i mejnstrim rimejk.

MacBride odlično pronalazi opravdanje za ovakav koncept, ubedljiv je u objašnjenju zašto i kako se sve snima a iz glumačke ekipe je izvukao izvaredne interpretacije.

THE CONSPIRACY u krajnjem skoru nije pomerio granice, ali ako imamo u vidu da je reč o found footage filmu sa mock doc strukturom, kada je "dokumentaran" onda je efektan kao dokumentarac a kada pređe u domen formi svojstvenijih fikciji efektan je kao žanrovski film.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment