Sunday, September 29, 2013

PURSUIT

Pogledao sam PURSUIT Michaela Crichtona, televizijski film koji je snimio po romanu vlastitom BINARY, napisanom pod pseudonimom John Lange. O Crichtonovoj književnosti se može reći i ovo i ono, svakako dosta toga negativnog, ali kada se sumira opus ostaje gotovo nestvarno ozbiljan rediteljski rad, naročito ako imamo u vidu da mu film uopšte nije bio opredeljenje. Mnogi reditelji provedu decenije u kinematografiji i ne snime film kao što je COMA koji će zauvek stajati kao referenca za određenu vrstu bolničkog trilera, ili WESTWORLD koji stoji kao referenca za određenu formu SFa ili u krajnjoj liniji naprosto odličan film kao GREAT TRAIN ROBBERY.

Uporedo sa građenjem literarnog opusa, Crichton je režirao i kada se taj deo njegovog stvaralaštva sagleda, ima samo nekoliko slabih mesta, ali i ta slaba mesta su često bolja od stvari koje su režirali neki reditelji isključivo okrenuti filmu i televiziji.

Televizijski film PURSUIT je mali, efektan, televizijski triler o političkom ekstemisti koji planira napad nervnim gasom na San Diego tokom velike političke konvencije. Na tragu mu je agent FBI, ali svi su zbunjeni što se čini da je počinilac svestan da mu je FBI na tragu i da ima nameru da to nekako iskoristi.

Ben Gazara je odličan u ulozi FBI agenta, ne igra ga kao akcionog heroja čak i u scenama kada mora da uzme stvari u svoje ruke, a ambijenti i zaplet su na prijatan način old school, tako da film funkcioniše i danas.

PURSUIT ne mogu ubrojati i red seminalnih TV filmova sedamdesetih, ali svakako spada među solidnije i one koje zub vremena nije obesmislio.

No comments:

Post a Comment