Saturday, September 28, 2013

DEAD IN TOMBSTONE

Roel Reine je pre nekog vremena apostrofiran kao jedan od "autora" DTV filma zajedno sa Isaacom Florentineom i John Hyamsom. Nisam se složio niti se sada slažem sa tim izborom. Njegova ortodoksna okrenutost DTVu jeste bitan arhument ali do tada on u svojim radovima nije pokazao ništa po čemu bi se izdvojio. Florentineovo obeležje je povratak pravih atleta u svet akcionog filma, Hyamsovo je pokušaj da filmovima koje snima da raty dimenziju i nekakvo "umetničko dostojanstvo". Reine je naprosto snimao mahom nastavke bioskopskih filmova i njegovo autorstvo je više bilo izraženo u tome što je eto radio knock-offove poznatih brendova.

Međutim, u novom film DEAD IN TOMBSTONE, Reine uspeva da napravi istinski kvalitetan DTV. Reč je o okultnom vsternu, u kome desperados prodaje dušu Đavolu posle smrti kako bi se vratio u život i osvetio svojim banditima koji su ga izneverili. Đavola igra Mickey Rourke, revolveraša igra Danny Trejo, snimano je u Rumuniji, postoje sve predispozicie za dobru zabavu.

Ovog puta Holanđanin Reine pokazuje da ima stila i inventivnosti. Iako je i ranije on bio to-tier DTV hack, sada je uspeo da se još više angažuje i ponudi film kakav ne postioji u savremenom mejnstrimu, čak ni kod Roberta Rodrigueza, izuzev u slulčaju potcenjenog JONAH HEXa.

Danny Trejo igra glavnu ulogu i to naravno prevazilazi njegove moći. Rodriguez to nadoknađuje dodavanjem velikih i posrnulih zvezda oko njega a Reine rešava drugačije, okupljajući živopisne epizodiste i osmišljavajući dobre situacije, tako da na kraju Trejova ograničenja ne smetaju previše.

Deo sa Đavolom i Rourkeom je najproblematičniji. Reine pokušava da izvuče maksimum minutaže iz Rourkeovog očigledno kratkotrajnog boravka u Rumuniji, ne bi li opravdao njegov headlinerski status, ali ta okultna dimenzija ne igra prelomnu ulogu u filmu. Ipak, rekao bih da je odlazak u Pakao i povratak iz njega lep detalj.

Konačno, ako imamo u vidu deficit vesterna, ovaj film zaista i ne deluje kao DTV kopija mejnstrima, maltene se čini kao da bi negde mogao igrati i u bioskopima. U tom smislu, smatram da je ovo ona bolja linija DTVa koja se bavi obnavljanjem linija koje je mejnstrim zapostavio.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment