Monday, September 2, 2013

POPULAIRE

Pogledao sam POPULAIRE Regisa Roinsarda, film koji je hajpovan kao francuska parafraza MAD MENa i nadovezivanje na radove Michela Hazanaviciusa. Nažalost, osim što deli neke članove ekipe sa Hazanaviciusom, ovaj film ne dobacuje do njegovih radova a sa MAD MENom sem - uslovno rečeno - epohe, nema nikakve veze. Ovo je pre svega znaik kratkog pamćenja među kritičarima jer je najtačnija referenca na koju se POPULAIRE nadovezuje zapravo izvanredni DOWN WITH LOVE Peytona Reeda.

POPULAIRE je žanrovski profilisan kao romantična komedija, sa nešto većim akcentom na romansu nego na komediju. Međutim, za razliku od DOWN WITH LOVE koji je uspeo da izuzetno duhovit i emotivan u isto vreme, POPULAIRE je izrazito hladan, bez opipljive emocije među glavnim junacima, i sa ozbiljnim problemima na nivou motivacije.

Roinsard je kao debitant uspeo da napravi prilično šarmantnu fizičku produkciju ali ne nudi neke naročito rediteljske bravure kakve je imao Hazanavicius u OSS117 ili Reed u DOWN WITH LOVE. Rekao bih da je uspeo da rekreira izgled starih flmova, doduše sinkretički prilazeći žanrovima (recimo, ima jedan omaž filmu VERTIGO koji se potpuno pogrešno čita) ali nije uspeo da napravi adekvatnu repliku na nivou ritma ili lucidnijeg kadriranja. Otud smatram da su pohvale Roisnardu preuveličale domet pokazan u ovom filmu.

Romain Duris i Deborah Francois su šarmantni u glavnim ulogama, a Berenice Bejo se pojavljuje kratko, više da se zapljune kao Hazanaviciusova supruga i pridruži ovaj film tom miljeu. Međutim, njihov šarm ne može da nadoknadi ozbiljne nedostatke u pogledu motivacije junaka za niz vrlo neobičnih gestova. Taj fundamentalni nedostatak čini da ovaj prijatan film nikada zapravo ne uspe da se ostvari u pripovedačkom pogledu.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment