Friday, July 5, 2013

EVIL DEAD

Pogledao sam rimejk EVIL DEADa urugvajskog reditelja Fede Alvareza. Ponovo je reč o filmu koji je potpuno izmešten iz konteksta originala i na određeni način potpuno obesmišljen kroz rimejk. Naime, kao u nekoliko ranijih slučajeva za koje je mahom bio odgovoran Alexandre Aja, ovde imamo skup i ambiciozan rimejk filma koji su snimili neki amateri-sirotinja-exploitation oportunisti-studenti u kome se na mnogo viši nivo ambicije donosai ideja koja je bila prilagođena profilu ranijih autora. To dovodi do rezultata koji je u najmanju ruku kič, a mnogo češće samo usiljena interpretacija ekstravagantne snalažljivosti iz prošlosti u savremenim A-produkcionim uslovima.

Tako se Alvarezov rimejk EVIL DEADa praktično ne može gledati. Ne zato što je sam po sebi loš, mada jeste i prilično slab, već zato što je nepodnošljivo gledati tu vrstu budalastog koncepta u ovoliko "ozbiljnoj" realizaciji. Gore u spoju sa karakternom interakcijom koja je na nivou CABIN IN THE WOODS pre preokreta, rezultira prilično napornim iskustvom.

Ako imamo to u vidu, EVIL DEAD je prilično reakcionarad rad u kontekstu žanra, kao da pokušava da unese novi život u ofrmulu koju je CABIN IN THE WOODS pokušao da obesmisli, i to bi možda imalo smisla da nije reč o mejdžor filmu, to jest da je ta poetika na nekom nivou "iznuđena".

Dodatnu gorčinu stvara utisak da ovaj rimejk nije diktirala nikakva korporacija već upravo sam autor originala koji, s druge strane, sada režira skupe family friendly filmove i postiže velike uspehe, dakle ni na koji način ne pokušava da oživi svoju karijeru kroz ovaj film i sl.

S druge strane, siguran sam da neko kome prija ova vrsta filma, ko nekritički prilazi žanru, u njemu može uživati, naročito ako ne uzima u obzir sve ove faktore.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment