Thursday, July 11, 2013

AFTER EARTH

Pogledao sam AFTER EARTH M. Night Shyamalana. Ovaj film deluje kao da su ga proizveli profesori filmske produkcije kako bi imali temu za seminarske radove svojih studenata. Pravo je čudo kako je ovaj film uspeo da uopšte bude snimljen na ovakav način i takva odluka se može objasniti samo beskrajnom željom studija Sony da izgradi odnos sa Will Smithom. Ovaj film je došao u najgorem trenutku za Sony jer ova sezona im je donela dva kapitalna letnja promašaja za redom a AFTER EARTH je bio prvi i pokrenuo je lavinu lošeg publiciteta za studio.

Ovaj film, sam po sebi, nije preterano dobar, nije baš ni loš, naročito ne na neki inspirativan način, i jako je teško analizirati ga van konteksta ambicija studija, Smithovih namera, budžeta, Shymalanove sudbine i sl. Da su ovaj isti film snimili neki anonimusi ili ljudi sa manje zvučnim imenima, dobio bi čak možda i umerene pohvale jer i ono što je loše u filmu je loše na zanimljiv način. Štaviše, da ovaj film nije izašao tokom leta kada se suočio sa teškom konkurencijom, i sa ovim imenima bi bolje prošao.

Međutim, na nekom bizarnom nivou, ono što se filmu AFTER EARTH ne prašta u pogledu promašenosti jeste to što odstupa od formule i to zbilja deluje kao havarija koja je čekala da se desi.

M. Night Shyamalan je reditelj čiji je uspeh bio nezaslužen i koji je obrni-okreni snimio jedan odličan film i nekoliko odličnih scena. On je reditelj u ozbiljnom sunovratu već nekoliko godina, praktično od kada je napustio Disney i postavlja se pitanje zašto ga je Smith uopšte uzeo da režira ovaj film. Shymalan uprkos enormnom budžetu nije postigao da ovaj film izgleda naročito raskošno i AFTER EARTH je više kao neka vrsta sirotinjskog AVATARa ali je negde jasno da je Smith želeo njegovu ekspertizu u "mirnijim scenama", međutim to što je Shymalan doneo nije dovoljno da opravda čitavih 130 miliona dolara budžeta u filmu koji izgleda kao da je koštao 30. I otprilike da je toliko koštao sada bi bio hit. Isto tako, sa tom cenom i ovim rezultatom na ekranu u kome se ne vidi svaki dolar, AFTER EARTH ni pod kojim uslovima ne bi mogao da se isplati.

Scenario koji je po Smithovoj priči napisao Denzelov trećepozivac, poluopskurni tip Gary Whitta u saradnji sa Shymalanom je u najmanju ruku osrednji, a po svom mentalitetu definitivno ne dobacuje do one maštovitosti koja se očekuje od filma od 150 miliona dolara. Ako su Smith i ekipa očekivali da ovaj film bude franchise starter, a navodno jesu, postavlja se ozbiljno pitanje zašto ovaj film pre svega izgleda kao žestok stand alone. Dakako, da je bio hit, ovo bi bio origin story ali u ovom filmu nije započeto apsolutno ništa čemu bi se sledeći filmovi mogli vratiti. Priče o sajentološkom uplivu su po meni preterane, s tim što je moje poznavanje sajentologije na nivou najosnovnijih informacija pa je moguće da neko ko je upućeniji u njihova učenja možda prepoznaje neke detalje koji meni izmiču. Ovaj film čak nema ni neku ekološku agendu iako se dešava na napuštenoj Zemlji kojoj se transformisao ekosistem.

No, koncept filma liči na ideju koju je osmislio Tom Hanks za CAST AWAY a Zemeckis je to briljantno realizovao. Ovoga puta ideja je bila da jaden Smith bude mladi akcini heroj a da Will ima ulogu mentora. I zaista, osim jednog flešbeka, Will nema nijednu akcionu scenu, već deo vremena na ekranzu provodi sedeći sa bolnom grimasom i navodeći sina, sporadično ubacujući neke pseudofilozofske savete. No, Jaden je glavni na ekranu i pored akcije ima i glavni screentime.

Bilo bi licemerno reći da Jaden nije dorastao tome da iznese skup film jer je KUNG FU KID sa njim i Jackie Chanom doneo oko 400 miliona dolara širom sveta sa budžetom od 40, Will je hteo da ponovi taj sinergijski efekat Jadena i velike, zapravo najveće zvezde, ali previše ga je stavio u prvi plan i povlačenje Willa u pozadinu, u najčistiji supporting character je bilo preekstreman potez, naročito jer je ovo jedva pa duo drama - zapravo Jaden je sve vreme sam i u centru pažnje. U određenom smislu, sam Will je imao takav zafatak u filmu I AM LEGEND i odlično ga je uradio ali to je u ono vreme smatrano izazovom za jednog superstara u kome je ponovio Hanksov podvig iz CAST AWAY. Stavljanje Jadena u sličnu poziciju je pokušaj u kome ima integriteta ali za koji je jasno da bi više izazivao strepnju nego nadu.

Ovo je film u kome je antagonista monstrum koji se ne pojavljuje puno ali je dovoljno gadan da film ne bude za decu. pa praktično da jedva bude i za Jadenove vršnjake. Pojedini elementi filma su vrlo surovi, naročito za klince, a Willova povreda usled koje ostaje u brodu samo zahvaljujući Shymalanovoj slaboj režiji nije imala onu teskobu koji ima Hanksovo vađenje zuba u CAST AWAYu.

Akcije ima, nije loša, ali nije uopšte onoliko spektakularna koliko bi trebalo za bude za te pare i za ovu sezonu. Nove žiovotinje koje su evoluirale na planeti liče na sadašnje taman u dovoljnoj meri da izgledaju kao rezultat evolucije, a monstrum koji se sukobi sa Jadenom je generic, doduše to se može opravdati time što je napravljen da lovi ljude, verovatnmo nekim vidom genetskog inženjeringa koji je sličan razmišljanju holivudskih scenarista.

Dizajn futurističkih kolonija i svemirskih brodova je vrlo 70s sa nekim orijentalnim detaljima u enterijeru i New Age prostranošću. Prikaz tehnologije i prevoznih sredstava budućnosti deluje stilizovano, arhaizirano i po kompleksnosti realizacije liči na nešto ambiciozniji TV pilot. AFTER EARTH u pogledu dizajna ima nešto svoje ali nema šta da traži nasuprot OBLIVIONa, STAR TREKa ili ELYSIUMa, da nabrojimo samo ovogodišnju konkurenciju. Doduše, kako rekoh, razlikuje se, ali ta razlika nije dovoljna da se kvalifikuje kao prednost. U početku filma taj pojednostavljeni dizajn koji negde evocira STAR WARS čak stvara iluziju da mašine i tehnika neće igrati značajnu ulogu u filmu, i to u osnovi jeste tačno, ipak kasnije se uvode neki high tech elementi koji definitivno po sofistikaciji odudaraju od ove izvorne jednostavnosti.

U AFTER EARTHu se ne može reći da ima puno toga novog ali svakako ima puno toga drugačijeg. Nažalost, ovo je jedan od filmova koji je baš zbog toga zaslužio da uspe nešto više. Međutim, njegov neuspeh ne potvrđuje samo ziherašku poltiku Holivuda u komercuijalnom već i u estetskom pogledu - da je bilo veće kontrole studija, AFTER EARTH bi sigurno bio bolji film i to je zapravo najtragičniji aspekt. Čini mi se da kada se komercijalni neuspeh ovog filma malo zaboravi i kad prođe neko vreme, dobiće neku vrstu kultnog statusa kao jedan od onih velikih vanity projekata po kojima se pamte velike zvezde.



* * 1/2 / * * * *

P.S. S druge strane, celokupan pritisak na film u medijima desio se odmah posle premijere, dok su bili aktuelni samo američki rezultati, ali sada bi se moglo reći da je koštao 130 miliona a vratio nekih 100 miliona kada se uzme u obzir i skor ostvaren u svetu. Jedna od teza je bila i da je Will Smith izgubio moć da privuče publiku. Ako imamo u vidu da on u OVAKVOM filmu još i nije glavni glumac, teško je reći da nema nestvarno veliku box office moć. Pre će biti da ovakav film obeshrabri publiku budućih projekata.

No comments:

Post a Comment