Tuesday, May 28, 2013

THE FRONT PAGE

Pogledao sam THE FRONT PAGE Billyja Wildera, jedan od njegovih minornih radova. Do tog trenutka treći (kasnije će biti još) rimejk brodvejskog komada Bena Hechta i Charlesa MacArthura o East Coast novinarima s kraja dvadesetih, predstavlja solidnu reintrepretaciju popularne priče o uredniku koji želi da po svaku cenu zadrži svog najplodnijeg novinara u redakciji. Wilder u ovom filmu 1974. godine ponovo okuplja Lemmona i Matthaua, u epohu unosi priču o komunistima i njihovom progonu, i nešto više psovki nego što je do tada bilo uobičajeno.

Nažalost, Lemon i Matthau imaju dosta ograničen screentime zajedno, ali imaju i dosta ograničen screentime i pojedinačno, i nikada se nijedan od njih ne nameće kao glavni lik u ovom vodvilju. Čini se kao da je Wilderu u ovom filmu bitnija priča od likova, tako da se do kraja zapravo niti profilišu glavni likovi niti se njihove dileme i želje postavljaju kao glavne već se tretiraju ravnomerno sa nekim drugim. U tom pogledu THE FRONT PAGE deluje kao dinamična vodviljska hronika jednog doba, pokušaj da se u filmskom pogledu jednoj epohi priđe na drugi način.

Uprkos strukturalnim nedostacima, i slabosti glavnih likova oko kojih se cela priča kreće, THE FRONT PAGE je zabavan i duhovit film u kome je Wilder neuspešno odstupio od formule gubeći jasan fokus priče. Međutim, sam zaplet, ukupan ansambl likova i atmosfea su prilično efektni i čine ovaj film vrlo pitkim.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment