Wednesday, May 15, 2013

A NEW LEAF

Pogledao sam A NEW LEAF Elaine May, nekadašnje supruge Mikea Nicholsa lpka je uspela da napravi karijeru i u saradnji sa njim ali i nezavisno od njega, i to na tri fronta, kao glumica, reditelj i scenarista. Prirodno, više je glumila i pisala nego što je režirala, međutim, njn opus je zanimljiv raznovrsni su joj filmovi, i u tom pogledu je slična Nicholsu. S druge strane, Elaine May ima nešto alternativniji pristup u pojedinim radovima, a potom i nogo više je sklona satiri i komediji. Kada se sve sabere, njen najčuveniji rediteljski pokušaj je ISHTAR, jedan od najvećih promašaja u istoriji Holivuda što je zasenilo solidne filmove koje je snimala. Ipak, Elaine May je doživela preporod kada je Holivud ušao u fazu besomučnog rimejkovanja i mnogi njeni radovi su ponovo prerađeni a nekima sledi ta sudbina.

A NEW LEAF je komedija koje se Elaine May odrekla pošto ju je studio premontirao i ovaj film zbilja ima problem u samima temeljima. Naime, od zabavne postavke gde Walter Matthau igra bogataša pred bankrotstvom koji odlučuje da se unosno oženi kako bi ubio ženu i uzeo njeno nasledstvo i nerdy bogatašicom koju igra Elaine May i za koju se opredeljuje, film nikako ne uspeva da definišđe razvoj pšriče do one ključne i sasvim očekivane tačke u kojoj Matthau shvata da neće da je ubije. Tu odluku on naprosto donosi, unutar jedne scene, a Elaine May nema apsolutno nikakvu transformaciju lika osim što mu postane simpatična.

Ti hendikepi na nivou priče u krajnje neobični, i retko se sreću u holivudskim filmovima koji barem pokušavaju da strukturalno isprate očekivanu formu. Otud mislim da je film verovatno bruitalno premontiran i time ugrožen. S druge strane, sa trajanjem od stotinak minuta, A NEW LEAF nije nimalo nežan niti brz pa bi duža verzija možda bila koherentnija ali bi svakako bila i mnogo izazovnija za gledanje.

No, fanovi Waltera Matthaua svakako treba da vide ovaj film. U njemu Matthau eksploatiše svoju vintage personu i to već garantuje da vreme nije uzalud potrošeno.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment