Monday, May 20, 2013

THE GREAT WALDO PEPPER

Reprizirao sam THE GREAT WALDO PEPPER George Roy Hilla, film u kome je iskazao svoje potšovanje prema starim pilotima-zabavljačima koji su posle Prvog svetskog rata lutali američkom provincijom i organizovali manje ili veće leteće cirkuse. George Roy Hill je bio pilot tako da mu je ova tema naravno naročito bliska i uzbudljiva, a scenario je po njegovoj ideji napisao William Goldman sa kojim je snimio svoje najsupešnije filmove i upravo mu izgradio ime kao jednom od najvećih holivudskih scenarista u istoriji. Nažalost, uptkos tome što je Robert Redford u glavnoj ulozi, THE GREAT WALDO PEPPER je bio promašaj na blagajnama iako je u sebi sadžao niz elemenata koji su ponavljali uspešni formu ranijih Hillovih saradnji sa Redfordom, doduše bez Newmana.

Šteta je što ovaj film nije postao blokbaster jer je reč o izuzetno uzbudljivoj priči o padu američkog sna i još jednoj od brojnih komercijalizacija autentičnog duha pobune. Film prati naslovnog junaka u poslednjim danima barnstorminga kada je zahvaljujući tome što ima avion i lovačke priče iz rata bio neka vrsta superheroja. Suočen sa opasnostima svog posla s jedne strane, i pritiskom inspekcije sa druge koja želi da ukloni pilote zabavljače jer smatra da će avio saobraćaj uskoro postati veliki biznis i da ljudi moraju da imaju utisak kako je letenje avionom bezbedno.

Otud se ovi sanjari suočavaju sa pesimističkom i vrlo pragmatičnom vizurom svoje okoline i počinju sami da shvataju kako je veliki deo njihovog herojstva zapravo ludist i egzibicionizam.

THE GREAT WALDO PEPPER je u pogledu pripovedačkih tehnika klasičan holivudski film, ali se po pitanju preispitivanja arhetipskih osobina filmskih heroja na neki način javlja kao anticipacija THE HURT LOCKERa pošto na sličan način, istovremeno reprodukuje žanr i dekonstruiše patoogiju junaka čije je oboljenje sine qua non samog žanra baziranog na herojstvu.

George Roy Hill je kao letač inisitirao na autentičnosti i u saradnji sa direktorom fotografije Robertom Surteesom i čuvenim pilotom Frankom Tallmanom napravio je impresivne stuntove i set-pieceove koji su znatznim delom zbilja provedeni u praksi i čini mi se da THE GREAT WALDO PEPPER spada u red najimpresivnijih i svakako najvažnijih letačkih filmova.

Zanimljivo je da se u samom finalu filma pravi omaž Tallmanovoj sorti kada Waldo Pepper odlazi da bude stunt pilot na setu holivudskog filma o pilotima u Prvom svetskom ratu. Film se dešava 1926. godine tako da je taj izmišljeni film verovatno aluzija na Wellmanov WINGS koji je izašao 1927. i osvojio prvog "oskara". Međutim, letački filmovi su ponos Holivuda tog vremena, pored WINGSa ne smemo zaboraviti ni Hughesov HELL'S ANGELS čije je snimanje rekonstruisano u AVIATORu. Ipak film-u-filmu kod Hilla više podseća na WINGS no taj ceo segment je naravno mnogo pregnantniji jer u njemu Waldo Pepper sreće najvećeg nemačkog letačkog asa iz Velikog rata i dobija priliku da se sa njim ogleda na nebu.

Tačka u kojoj buntovnik i lutalica zajedno sa nemačkim ratnim aristokratom postaje komodifikovan na setu istog holivudskog filma na moćan način zaokružuje ovaj istovremeno veseo i bolan film.

* * * * / * * * *

No comments:

Post a Comment