Thursday, May 23, 2013

THE WORLD OF HENRY ORIENT

Pogledao sam THE WORLD OF HENRY ORIENT, ekranizaciju romana Nore Johnson, koju su napisali ona i njen suprug Nunnally, čuveni scenarista. Film je režirao George Roy Hill, u nezavisnoj produkciji i reklo bi se da je Peter Sellers u naslovnoj ulozi trebalo da bude osnovi komercijalni oslonac filma. Međutim, ovaj film je sve osim vehicle za Sellersa i rekao bih da je njegov angažman zapravo jedini krupan problem ovog filma. Naime, u svojim scenama, Sellers se ponaša kao da je ovo film isključivo o njemu i njegovim manirizmima, u ovom slučaju ne uspeva da se potčini rediteljskoj viziji kao što je to uradio u, uslovno rečeno, sličnom Kubrickovom filmu.

Naime, Sellers ovde igra pijanistu čijim životom postaju opsednute dve raspuštene nestašne devojčice koje počinju da ga prate i remete njegove navike. Uprkos Sellersovom imenu glavni junaci i glavni glumački adut filma su upravo njih dve. Zanimljivo je da njedna od dve glumice kasnije nije ozbiljnije nastavila sa karijerom ali su junakinji iz HENRY ORIENTa stekle kultni status i postakle su svojevrsni simbol jedne ere i pogleda na svet.

Hillov film ima formu mejnstrim komedije ali zapravo je vrlo oštar, satiričan i problemski u svom pristupu, sa humorom koji je naizmenično konvencionalan i vrlo apsurdan. U određenom smislu, HENRY ORIENT je anticipirao današnje indie filmove kao što je GHOST WORLD iako je u svoje vreme bio znatno prijemčiviji od njih.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment