Saturday, May 25, 2013

BULLET TO THE HEAD

epo je videti da kritika ima samilosti za Waltera Hilla, reditelja koji je snimio 48 HRS, jedan od rodonačelnika buddy filma koji je u svoje vreme smatran Hillovim pristajanjem na linearnost tipičnog trilera iako se danas smatra virilnim klasikom. Međutim, BULLET TO THE HEAD je film koji nažalost ne zaslužuje samilost jer ovaj film ne samo da ne liči na Hillove radove i ne nudi ni iskru njegovog talenta već u određenom smislu teško da se i može posmatrati kao delo koje je sa njim imalo bilo kakve veze čak i u pogledu gledalačko iskustva ekipe koja ga je radila. BULLET TO THE HEAD je film reditelja 48 HRS koji izgleda kao da ga je snimio neko ko nije ni gledao taj film. Odnosi među likovima funkcionišu na nivou jednog smetlišta klišea u kome oni dobijaju nekakav hipnotički efekat, i gledalac više veruje da je video i prepoznao neke odnose nego što zaista jeste. Tako recimo Sung Kang, simpatični trećepozivac iz FAST AND FURIOUS serijala igra Stalloneovog mladog mismatched partnera više zato što mi znamo da mu je to funkcija nego zato što smo to zaključili iz dešavanja na ekranu. Stallone je isto tako heroj koji sve radi do te mere lišen ubeđenja da više liči na filmofila koji naslućuje kako bi plaćeni ubica trebalo da se ponaša kada ga neko prevari nego kao plaćeni ubica koji to sve spontano radi.

U filmu ima par lucidnih akcionih rešenja u trajanju od po nekoliko sekundi a film toliko postame drugačiji kada krene akcija a je evidentan disbalans između rada prve i druge ekipe. Ambijenti u kojima se film dešava su ispod DTV nivoa i jedini kome je nažalost sve ovo potpuno idealan ambijent jeste Christian Slater u ulozi sporednog negtivca.

Hill je režirao Arnolda u vrlo efektnom RED HEATu tako da uparivanje sa Slyem deluje kao dugo očekivani bookend ovih karijera. Rezultat je nažalost film koji izgleda kao surova C-produkcija, sa nekim konceptima iz osamdesetih, dekade u kojoj su doživeli zenit, ali bez snage da makar po sećanju rekonstruišu ono što se nekada umeli da naprave.

BULLET TO THE HEAD je film koji bi najbolje bilo zaboraviti što pre. Problem je u tome što bi vrlo lako mogao biti upamćen kao posednji Hillov rediteljski rad.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment