Saturday, May 18, 2013

METRO

Pogledao sam METRO Antona Magerdičeva. Reč je o filmu katastrofe koji me je podsetio da se ponovo dam u potragu za jednim filmom na gotovo identičnu temu koji je, čini mi se nastao šezdesetih ili sedamdesetih u SSSRu, a reč je filmu katastrofe koji tematizuje potapanje lenjingradskog metroa.

Magerdičevljev film govori o tragediji u moskovskom metrou kada poplava ugrozi putnike ali nažalost nije ni blizu značajnih, kvalitetnih filmova katasrofe kao što je bio recimo EKIPAŽ kakvi su nastajali u SSSRu. Pošto ona društvena formacija iz SSSRa više ne postoji a ona je činila da se tamošnji filmovi katasrofe razlikuju od američkih, onda se ovaj novi razlikuje još manje osim što je znatno slabiji.

Likovi su jednodimenzionalni, bez ijednog upečatljivog odnosa ili karaktera na ekranu. Akcija je u pojedinim fazama spekatakularna ali konfuzna i nije baš najjasnije šta nosi koja pretnja i kako bi stvari trebalo da se raspliću. U filmu katasrofe sa lošim likovima, nejasnom pretnjom i mutnim ciljevima preživelih, zaista malo šta može da se pohvali osim par inventvno rešenih akcionih situacija.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment