Wednesday, May 1, 2013

I GIVE IT A YEAR

Pogledao sam I GIVE IT A YEAR Dana Mazera, još jedan pokušaj kompanije Working Title da podmladi kreativni tim predvođen Richardom Curtisom koji ih je učinio vladarima na polju sofisticirane a rado gledane romantične komedije. Pokušaja je bilo nekoliko, što sa američkom posadom, kao u slučaju filma DEFINITELY MAYBE što sa Britancima, ali Curtis se pokazao kao nezamenjiv. No, osim DEFINITELY MAYBE nije ni bilo pokušaja da se snimi romcom većeg kalibra bez njega.

Ipak, Dan Mazer koji dolazi sa sjajnom reputacijom najbližeg saradnika Sache Barona Cohena, jeste svojevrsni Curtisov naslednik, barem utoliko što je počeo rqadeći televizijsku komediju a potom "sazreo" u filmskog scenaristu. Ipak, ni sam Curtis nije tako brzo dobio priliku da režira, njegov rad je prvo pokorio svet u režijama iskusnih profija, tako da je Mazer bio izuzetno privilegovan a I GIVE IT A YEAR je doživljen kao pokušaj da se u osvit BRIDESMAIDSa, Working title uvede u novi milenijum.

Nažalost, Mazerov film nema snagu ni Curtisovih scenarija, niti njegovih režija. Zaplet je postavljen mehanički, glumačka podela je dobra ali bez nekoga ko bi se izdvojio kao što se nekada izdvajau Hugh Grantm premda sasvim sigurno ni Grant se nije izdvojio slučajno i tome su mnogo pomogli talentovani saradnici.

Rafe Spall je zanimljiv izbor za leading mana, Rose Byrne takođe može da bude leading lady ali bez jačeg materijala njih dvoje naprosto nisu dovoljni. Anna Faris je simpatična ali u osnovi uzalud potrošena kao romantic interest glavnog junaka a Jason Flemyng i Simon Baker daju filmuneobičan B-šmek.

Dan Mazer polazi od premise da želi da snimi anti-romcom, kreće od kraja tipičnog romcoma, od venčanja. Ovaj zaključak da je kraj romcoma venčanje je opšte mesto kao i da ova vrsta filmova ne završava hepiendom već tragedijom, ali potom sve dalje se razvija krajnje šematizovano i bez razbijanja bilo koje konvencije.

Ubeđen da je okrenuo romcom naglavačke, Mazer ne samo da tone sve dublje u konvencije već i kad pokušava da ih ismeje ne shvata da im se samo potčinio, i to više nego što može da pretpostavi.

I GIVE IT A YEAR jako pokušava da bude smešan i u tom smislu povremeno uspeva mada je što se mene tiče mogao biti i efikasniji, no svakako pokušaja ima, i kad su neuspeli barem nisu previše sramotni. No, gledaoci kojima je legao humor ovog filma svakako imaju i bolje mišljenje o njemu u celini.

Srećom, Working Title još iuvek ima Curtisa na rasolaganju tako da potraga za njegovim naslednikom ne mora da žuri. Možda je to zaista Dan Mazer ali ovaj film to ne pokazuje...

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment