Thursday, May 9, 2013

THE BLACK HOLE

Pogledao sam THE BLACK HOLE Gary Nelsona iz 1979. godine. Mnogi doživljavaju ovaj film kao Disneyev odgovor na STAR WARS mada pre bih rekao da je ovaj film nešto bliži STAR TREKu po svojoj poetici a u sebi svakako ima i nešto od FORBIDDEN PLANETa recimo. Priča je jednostavna i govori o grupi astronauta koji na ivici Crne rupe pronalaze napušten brod na kome poludeli kapetan rukovodi posadom robota i planira da uđe u Crnu rupu. Junaci suočeni sa ludilom kapetana kreći da otkrivaju razne misterije i van i unutar broda.

Nelsonov film krase ambiciozni ambijenti svemirskog broda, nekoliko simpatičnih scena bestežinskog stanja i likovi comic relief robota u kojima se u određenom smislu mogu naći koreni likova kao što je Pixarov Wall-E. Nažalost, i najživopisniji likovi ostaju upravo ti roboti koji su verovatno imali zadatak Disneyevog odgovora na R2D2 i C3PO.

Maximilian Schell je efektan kao ludi kapetan ali nažalost pošto je od prvog do poslednjeg sekunda lud ta rola postaje monotona i ne nudi izazove. Ostatak ekipe u kome su Anthony Perkins, Ernest Borgnine i Yvette Mimieux uglavnom vegetira u svojim rolama.

Disney je bilo potrebno dugo vremena pre nego što će naći svoj oslonac u domenu SFa, i na kraju će se ispostaviti da je dramski prilično tanki TRON bio praktično jedini SF u tom periodu sa kojim je Disney uspeo da uhvati zeitgeist.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment