Saturday, June 1, 2013

FURIOUS SIX

Justin Lin je u četvrtom nastupu u serijalu FAST AND THE FUROUS uspeo da pronađe pravi balans u ovom serijalu i prava je šteta što FURIOUS SIX izlazi opterećen nekim već inherentnim manama ranijih delova i problemima koji su se dotle nagomilavali jer atmosfera kou Lin stvara nije loša, akcija je konačno u spoju pravih stuntova i animacija uspela da prevagne u pravcu iluzije da je reč o pravim stuntovima, a uvedeno je nekoliko novih interesantnih faca. Nažalost, ako izuzmemo Stathama koji je na kraju filma najavljen kao novi negativac, najveće pojačanje je Gina Carano koja se vrlo verovatno neće dalje pojavljivati u serijalu što je šteta jer je ona dosta osvežila stvari i gurnula film u pravcu više fizičkih konfrontacija, tuča, autentičnijih obračuna.

No, opterećenje ogromnim brojem likova koji više ne mogu da imaju pravu funkciju, Lin ne uspeva da reši, i tom inflacijom u broju likova gubi i mogućnost neke ozbiljne karakterne interakcija koja bi dala težinu inače vrlo šematizovanom i površnom scenariju Chrisa Morgana koji bi sigurno bolje funkcionisao da je manje junaka u igri.

No, Rock, Paul Walker i Vin Diesel su već uigran tim. Luke Evans je efektan negativac koji bi svakako dobio veći prostor u filmu koji je manje prenatrpan likovima, i akcija je istovremeno apsurdno neverovatna i dovoljno maštovita da opravda dva sata gledanja ovog spektakla. Čini se da je robovanje zaostavštini ranijih nastavaka dosta hendikperialo ovaj film i sprečilo ga da se otme ograničenjima serijala i postane istinski pristojan film. No, FAST FIVE i FURIOUS SIX svakako pokazuju tendenciju poboljšanja unutar ove franšize koja vešto koristi krizu klasičnog akcionog filma.

James Wan kao reditelj predstojećeg filma zapravo možda može da unapredi stvari i bude taj koji će snimiti prvi istinski dobar film u seriji.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment