Wednesday, June 5, 2013

THE MASTER

Pogledao sam THE MASTER Paul Thomasa Andersona. Ovaj film takođe čini vrlo dalekim utisak koji sam svojevremeno imao da je on reditelj koji obećava i da se sa BOOGIE NIGHTSom pokazao kao punokrvni Altmanov naslednik. Nažalost, čini mi se da se posle toga Anderson umislio i krenuo da snima filmove koji su lutali između hermetične indie ekscentričnosti i pretencioznih fresaka kojima je pokušavao da prikaže razne epohe i fenomene iz američke povesti. No, THE MASTER, kao uostalom i THERE WILL BE BLOOD pokušava da na pretenciozan način dotakne neku od Velikih tema, ali nažalost niti uspeva da tu veliku temu dekonstruiše kroz svoju "malu priču" niti uspeva da prevaziđe svoj pretenciozni rediteljski postupak. Otud su mu ova poslednja dva filma kao neka vrsta pretencioznih postupaka koji nisu dovoljno zanimljivi da bi se iscrpljivali u sbi u potrazi za temom koja prosto nije dovoljno jako dokumentovana. Likovi kroz koje je pokušavao da prelomi tu temu su opet previše puni tikova i nevažnih detalja da bi se iz njih mogao izvući neki univerzalniji utisak o velikoj Tezi koju nam nudi.

U svakom slučaju, THE MASTER je aluzija na sajentologe, a istovremeno i priča o bezbrižnim oportunistima koji drže američko tržište vere i junaku ozbiljno načetog psihičkog zdravlja koji postaje saradnik jednog od takvih propovednika. Međutim, na kraju cele priče, niti njihov odnos počinje da se bazira na onome što je zanimljivi aspekt priče, a to je ta religija u kojoj se aludira na sajentologiju, niti ova dva lika istinski pomognu jedan drugom i sve se pretvara u nei prilično konfuzan splet mlakih zapleta i agresivne glume u kojoj prednjači Joaquin Phoenix koji se ponaša kao parodija na glumu Daniel Day Lewisa i Roberta Downeya Jra.

Bez ikakve sumnje, THE MASTER vrca od ambicije ali je rezultat prilično slab i nedorastao. No, u domenu nezavisnog filma gde dominiraju "manji" filmovi, Anderson se izdvaja kao reditelj koji pravi "velike" projekte.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment