Sunday, June 2, 2013

WITNESS FOR THE PROSECUTION

Reprizirao sam WITNESS FOR THE PROSECUTION, Wilderovu adaptaciju pozorišnog komada koji je po svojoj priči napisala Agatha Christie. Ova Wilderova adaptacija je kasnije poslužila kao osnov za još neke ekranizacije i zbilja reč je o vrlo efektnom scenariju u kome je priča modernizovana, dodata joj je nova doza šarma i solidno je razbijena teatralnost izvornog predloška, koja se ipak u određenom smislu oseća. Wilder deo inspiracije za "proširenje" komada pronalazi u svom filmu A FOREIGN AFFAIR iz koga aproprira lik Marlene Dietrich, i postavlja ga kao podršku glavnom glumačkom stubu ovog filma a to je briljantni Charles Laughton sa kojim je Wilder inače imao saradnju punu uvažavanja i međusobne inspiracije.

Laughton je ovde ponudio jedan od prototipa za Wilderove smpatične namćore koje će kasnije sa velikim uspehom recimo igrati Walter Matthau.

Iz današne vizure, čini se da su flešbekovi koje Wilder koristi morali biti nešto skladnije raspoređeni ali za tadašnje standarde korišćenja ovog rešenja, reč je o vrlo dobroj upotrebi. Film je stilski konzistentan i dobro balansira između intrige o ubistvu, ubedljivog postavljanja socijalnih okolnosti koje motivišu junake i humora koji svemu daje naročitu ljupkost

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment