Friday, June 21, 2013

THE BATTERY

Pogledao sam THE BATTERY Jeremy Gardnera, indie film o invaziji zombija, priču koja ima elemente horora ali bi se pre svega mogla definisati kao melodrama o prijateljstvu. THE BATTERY nije buddy film, najpre je reč o filmu koji govori o prijateljstvu, o dvojici ljudi koji u sred zombi-apokalipse postaju toliko vezani jedan za drugog da svoju ljudskost poistovećuju sa međusobnom dinamikom. Glumci prilično efektno kanališu svoje karaktere unutar jednog ortodoksnog indie rediteljskog postupka u kome Gardner uspeva da proizvede ne samo vrlo dobru atmosferu na minimalnom budžetu već i da snimi nekoliko nesvakidašnjih scena.

U domenu tih rudimentarnih polu-žanrovskih ostvarenja, THE BATTERY je daleko superiorniji rad od recimo SIGHTSEERSa, a donosi i nekoliko suštinski inovativnih momenata.

Gardner izuzetno vešto ekonomiše sredstvima koja su mu na raspolaganju i svoja budžetska ograničenja vrlo lako pretvara u prednosti i samu suštinu rediteljskog izraza. Uprkos tome što u ovom filmu ima nekih indie obeležja u rediteljskom smislu, od mumblecorea do nekih hipertrofiranih upotreba muzike koje su gotovo pa postale kliše indie filma, pa je samim tim, simpatija za ovaj film u priličnoj meri uslovljena tolerancijom za indie zahvate - THE BATTERY ima mogućnost i za ozbiljniji crossover.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment