Saturday, July 3, 2010

UI-HYEONG-JE (aka SECRET REUNION)

Pogledao sam UI-HYEONG-JE Hun Janga, poznat i kao SECRET REUNION. Film mi je bio izuzetno zanimljiv i lepo mi je legao. Kada je SHIRI uspeo da omasovi i internacionalizuje visokobudžetni korejski repertoarski film uvodeći koncept rip-offa na visokom nivou kao koncept, nešto što je delovalo kao dead end na kraju se pretvorilo u početak razvoja jedne vrlo kvalitetne i autentične filmske industrije koja će potom iznedriti Chan Wooka i Bonga. UI-HYEONG-JE je povratak na liniju te rip-off koncepcije, ali sa iskustvom vrlo kreativne kinematografije nastale u međuvremenu.

Ono što karakteriše UI-HYEONG-JE je pre svega utisak da taj rip-off više nije samo mehaničko preslikavanje američkog uzora već i da uspeva da funkcioniše na nivou karaktera i emocije što raniji filmovi tog tipa nisu uspevali. Sigurno je tome doprineo i Song Kang-ho koji je uostalom almunus SHIRIja iako ga prevashodno znamo po radu sa Chan Wookom i Bongom.

Song ovde ima ulogu sa kojom želi da se nametne kao korejski Bruce Willis. Njegov lik počinje kao južnokorejski Jack Bauer a potom ga sudbina učini tamošnjom Joe Hallenbeckom. Buddy formula se sprovodi spajanjem njega sa starim severnokorejskim rivalom. Pošto je obojicu napustila matična služba, oni su primorani da rade kao private dickovi na ponižavajućem poslu lova na odbegle mail order brides, iako zapravo pokušavaju i da rade jedan drugom o glavi.

UI-HYEONG-JE što se mene tiče, ima koncept pravljen za lokalno tržište ali uspeva da se nametne kao sasvim pristojan dodatak internacionalnoj tradiciji buddy cop filma. Svakako da kao i inače sa azijskim filmom ima tih nekih uneasy promena u tonu između ozbiljnosti i komedije, ali to je svedeno na minimum. Doduše, sasvim je moguće da mi je film lepo legao jer sam sucker za buddy cop filmove.

Interesantno je koliki stepen uvažavanja prema pojedincima iz Severne Koreje pokazuju južnokorejski autori. Ako imamo na umu stepen zaoštrenosti odnosa, čini se da su ovi filmovi pravljeni ne samo kako bi pokazali empatiju prema narodu, nego kao da postoji i svest o tome da se gledaju na Severu. Znamo da je Kim Jong Il ozbiljno potegao da nabavi SHIRI u vreme izlaska, a ovaj film će mu biti još zanimljiviji jer se deo zapleta odnosi i na ubistvo njegovog odbeglog rođaka.

Film nudi dosta male bondinga i bromancinga za one koji to vole ali i dva izvanredna akciona set-piecea u kojima Hun Jang radi onu vrstu akcije po kojoj je Holivud poznat i pokazuje da to itekako može dobro i ubedljivo da se uradi u Koreji.

U krajnjem zbiru, što potvrđuje i odličan rezultat sa blagajni, UI-HYEONG-JE nudi odličan crowd pleasing, u jednoj formi koju je proslavio Holivud ali joj se sve ređe vraća na pravi način.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment