Friday, July 30, 2010

BOY A

Pogledao sam BOY A Johna Crowleya po scenariju Mark O'Rowea koji je adaptirao roman Jonathana Trigella. Reč je o još jednoj produkciji Channel 4 koja je uspela da stigne do ozbiljne bioskopske i festivalske sudbine.

Na planu dramaturgije, BOY A ima krupne probleme, naročito u samoj završnici sa krajem koji previše insistira na nedorečenosti, dvosmislenosti i simbolici što je u neskladu sa do tada izgrađenim realizmom. Međutim, ono što je impresivno jesu gluma svih glavnih aktera, dakle Andrew Garfielda, Peter Mullana, Katie Lyons i Shauna Evansa koji zaista uepvaju da se izbore sa vrlo delikatnom pričom o mladiću koji izlazi iz zatvora gde je odležao kaznu zbog ubistva koje je počinio kao dete i sada sa novim identitetom pokušava da se uklopi u život za koji je nespreman, i da se suoči sa opasnostima koje nosi njegova prošlost dodatno ugrožena potragom za novim identitetom koji sprovode tabloidi.

Dramaturškli problemi filma BOY A proizilaze iz dosta pretencioznog pokušaja da se spoje konvencije antičke drame i realističkog postupaka i tako oštri i striktno kauzalni preokreti ne deluju dovoljno uverljivo, osećaju se kao intervencija autora u odnosu na vrlo upečatljive likove koje su glumci ostvarili.

Kad je reč o glumcima, zanimljiv curio je da Andrew Garfield igra glavnog junaka koji se u flešbekovima, u detinjstvu (gde ga igra drugi glumac) igra Spider-Mana. Verovatno će ovaj detalj u godinama koje dolaze biti landmark detalj za geekove.

U svakom slučaju, BOY A je obavezna lektira za ljubitelje britanske socijalno angažovane drame.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment