Saturday, July 10, 2010

AD OGNO COSTA

Pogledao sam AD OGNO COSTA Giuliana Montalda, poznat još i pod nazivnom GRAND SLAM, jedan od najboljih i najznačajnijih italijanskih krimića u istoriji.

Reč je o ambicioznom i, za italijanske uslove, pedantno realizovanom heist filmu o internacionalnoj grupi lopova čiji je zadatak da obiju sef banke u Riju a sakupljaju se u Njujorku, Londonu, Parizu, Madridu da bi se završnica desila u Rimu.

Masterminda iza cele pljačke igra Edward G. Robinson, ikona američkog gangsterskog filma, devojku zaposlenu u banci u parafrazi svoje role iz Hitchcockovog PSYCHOa igra Janet Leigh a tim pljačkaša predvodi Klaus Kinski. Montaldo je skupio odličan tim rezervista za glavne uloge i odsustvo pravih zvezda nadogradio je strpljivom režijom, ulaskom u radni proces i sirovim suspenseom čiju energiju ne može da pokvari ni sporadično aljkava egzekucija, svojstvena Italijanima.

GRAND SLAM je film koji apsolutno zaslužuje kultni status koji ima. Montaldo nažalost posle ovog filma nije snimio delo takve ubedljivosti, radio je niz biografskih i/ ili istorijskih filmova a okušao se i u brojnim korpodukcijama sa američkim glumcima koje međutim nisu bile prava stvar jer nisu bile ni Holivud ni Evropa. Zanimljivo je da je Montaldo snimio nekoliko svojih filmova na prostoru bivše Jugoslavije, a da je u njegovom biografskom filmu o Dostojevskog iz 2008. glavnu ulopgu igrao Miki Manojlović. To što u svom opusu nema filma tako prepoznat kao što je GRAND SLAM ne znači da Montaldo nema ugled i on je jedan opd retkih italijanskih reditelja koji su overili žanrovski film a posle stekli visoku reputaciju.

Ovaj film je svakako vrlo jasan primer da je reč o ozbiljnom reditelju.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment