Tuesday, August 29, 2023

THE RAGE

Reći da je Sidney J. Furie snimio film koji dobro izgleda je nepotrebno ako imamo na umu naslove kao što su IPCRESS FILE i NAKED RUNNER. Ali, kada se to kaže za film iz 1997. godine, onda to treba uzeti sa velikom pažnjom.

Štaviše, film THE RAGE donosi jednu jako dobro, maltene antologijsku scenu potere i "dvoboja" kamiona i automobila, kakvu u ovakvom mehaničkom efektu a i inače, nisam sreo ni posle ovoga. I generalno, THE RAGE je film koji definitivno izgleda kao da ima hardware kompetentnog srednjebudžetnog 90s akcijaša.

Tome je svakako doprineo Donald M. Morgan, direktor fotografije koji je 17 godina pre toga snimio Zemeckisov genijalni USED CARS, film čije bih pominjanje najradije zabranio jer kad god naiđem na pomen tog naslova zastanem i dugo mislim o tome šta su ti ljudi uspeli da snime. Potom, radio je još jedan sličan film - I WANNA HOLD YOUR HAND koji treba pridružiti na listi zabranjenih a zanimljivo je da je i za Carpentera uradio jedan automobilski i jedan rokenrol film - CHRISTINE i ELVIS. Uprkos, razlikama u poetikama, Zemeckis i Carpenter su delili i Deana Cundeya.

U svakom slučaju, ovde Donald M. Morgan više nije u zenitu poziva da radi skupe projekte ali je na THE RAGE uspeo da postigne look B-akcijaša kakav bi u to vreme mogao izaći i u bioskope, recimo za New Line sa Ice Cubeom u glavnoj ulozi.

Greg Mellott je napisao scenario po priči Sidneya Furiea i ova priča, da je recimo danas snimljena, verovatno bi bila senzacija na nekom žanrovskom festivalu. Ne toliko što je dobra, koliko što u njoj ima svega i svačega, recimo glavni junaci su agenti FBI koji jure serijskog ubicu a on je u stvari mentalno i fiziki osakaćeni ratni veteran i predvodnik desne terorističke grupe. Istovremeno unutar FBI postoji žestok kadrovski sukob koji takođe povremeno uzrokuje nasilje.

Roy Scheider igra tog nerazumnog FBI starešinu i solidan je, u svom standardu. Gary Busey igra negativca i ako je njegova karakterizacija bila suluda, onda je svakako ono kako je igra na nivou lika a i preko toga. Stoga, Busey ovde donosi jednu od svojih rola zrelih za parodiju što je šteta. Da je bio mirniji, ludost iz scenarija bi više došla do izražaja pa bi i njegov veteran kom su Vijetkongovci unakazili genitalije i koji je stasao u programu nastanka supervojnika a sad ubija random narod ali i diže ustanak, bila uspešnije

Na nekom hardverskom nivou, THE RAGE funkcioniše. Žao mi je što ova vrsta haosa u to vreme ipak nije mogla da se radi "ozbiljnije" kao što može danas u naslovima poput GOD IS A BULLET. No, šta je tu je.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment