Saturday, August 26, 2023

MEG 2: THE TRENCH

Bilo je neizbežno da se snimi i drugi film o Meg kad već prvi nije bio fijasko. Međutim, bilo je jasno da će drugi biti lošije primljen jer naprosto milost prema MEG se završava na jednom izdanju.

Dakle, MEG je bila winningly stupid monster movie namenjen kineskim koproducentima i gledaocima, sa nekoliko skromnijih holivudskih elemenata kao što je Statham u ulozi koju igra Rock i Jon Turteltaub u rediteljskoj stolici koji bi inače zauzeo neki Brett Ratner recimo.

Međutim, Turteltaub snima svoj možda i ponajbolji blokbaster, Statham pokazuje da i dalje ima snage za veliki ekran a bogami i da je pojava i na kraju MEG je bila u suštini jezivo generic, stupidan film koji je svojih mana svestan, zeza sa njima i dovoljno dobro vlada hardverom da bi ispao kudikamo simpatičniji od mnogih "ozbiljnih" blokbastera te godine.

Za nastavak je doveden Ben Wheatley koji voli da se našali i u major filmu kad nije na svojim primarnim zadacima u festivalskom hororu i arty pokušajima. I on se snalazi dosta pristojno, možda u nekim deonicama želi da napravi horor gde se ne može napraviti zbog inherentnih nedostataka premise i ključa stilizacije pa time malo utupi film. Ali, to je manje više tu, sa dodatkom još nekih gigantskih plodova mora plus Skull Islanda na kom žive praistorijski "psi".

Sve je tu, ali je problem što je ipak sve ovo repriza. Nisam siguran i ne mogu da tvrdim ali formula se ponavlja sa možda malo manje uspeha. Doduše, možda i nije tako, ali nije ni važno.

Trik iz prve akcije i prve cirkuske tačke se nije mogao ponoviti bez posledica. Forma je nagrizla supstancu. I dalje je ovo simpatično, ali je sada glupo na način koji ipak nije tako simpatičan, i kada uspori onda je dosadno, te konačno nema dovoljno novog da nas ne bi gurnulo o sve one neprijatne dileme o sequelima.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment