Wednesday, August 16, 2023

PERIOD OF ADJUSTMENT

Prvi igrani film Georgea Roy Hilla bio je adaptacija pozorišnog komada Tennessee Williamsa PERIOD OF ADJUSTMENT iz pera Isobel Lennard. Reč je o komediji što je atipično za Williamsa i ovaj film je svakako nešto što se ne bi očekivalo na pomen ovog pisca.

Reč je o bračnoj komediji, zanimljivoj, mada korak iza nečega što su nam recimo pružali Billy Wilder i drugi majstori. Međutim, ovde imamo solidan tekst, jako vešto realizovan u kamernim uslovima.

George Roy Hill je poznavao ovaj tekst jer ga je režirao na sceni sa drugim glumcima, ali ovde se pokazao kao filmski reditelj i snašao se u nekoliko objekata sa izvrnim glumcima od kojih se najpre nametnula Jane Fonda kao medicinska sestra sa američkog Juga koja se udala za ratnog veterana sa čudnom neurološkom tegobom. Tony Frnaciosa igra najboljeg prijatelja tog mladoženje i alfa mužjaka u tom odnosu a Jim Hutton igra junaka čiji će se poremećaj do kraja filma ispostaviti kao psihosomatski.

Ovaj crno-beli film kreće u stilu George Roy Hilla, jednom višeminutnom deonicom bez dijaloga, datoj samo u vizuelnim rešenjima, praćenim muzikom. U tome ima ironije jer sledi Tennessee Williams, dakle mnogo žvake.

Williams je veliki pisac ali je ovde Hillu bilo komplikovano jer je režirao tekst koji je bolji od mnogih komedija ali opet veoma daleko od kanonskog rada slavnog pisca čiji rad baca ogromnu senku.

George Roy Hill se sa ovim materijalom jako dobro snašao. Ovo je period kada su pozorišne drame dosta ekranizovane, ali malo koja ovako uspešno.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment