Monday, August 14, 2023

FUNNY FARM

Ko je gledao komedije osamdesetih je neumitno morao da zakači opus Chevy Chasea ali iskreno za mene je ostao jedan prevashodno "američki fenomen", neko ko je nekom drugom smešan, neka vrsta brenda i institucije koju nikad nisam u potpunosti razumeo. O tome svedoči i njegova kasnija karijera gde on ide iz komedije u komediju više kao neka potvrda da to što gledamo pripada tom žanru a on je neko ime u svemu tome nego što doprinosi.

Takav utisak je meni ostavljala i njegova kanonska faza. Naravno, on i danas ima neki status na bazi serije COMMUNITY kod ljubitelja te neke "nove komedije", znači on već 40 godina egzistira u tom žanru, razumeo ja to ili ne.

FUNNY FARM je vehicle Chenvy Chasea koji je režirao George Roy Hill 1988. kao svoj poslednji film. Nikada mi taj naslov nije bio zanimljiv pa sam ga ostavio za kasnije, i to "kasnije" je došlo.

Film je imao relativno korektan box-office, bio je to Warnerov major film, kritika ga nije ukopala ali ga nije ni slavila. Ali, nažalost, ovde jedino što zaista vredi je zavšrni čin priče, dakle klimaktički događaj u kom doseljenici iz grada plate meštane da se ponašaju kao meštani sa slika Normana Rockwella a ne simpatizeri Lincolna Rockwella kao inače. Sve pre toga je krajnje mediokritetska, stupidna i bolno spora komedija o gradskom paru koji se doselio na selo.

George Roy Hill i direktor fotografije Miroslav Ondricek na neki način dodatno utupljuju sve to jednim dosta "ozbiljnim" pristupu izgledu filma, pošto ono što snimaju sve do te završnice nije baš na nekom nivou da se ambicioznije realizuje.

Chevy Chase je bio učesnik nekih upadljivo nevažnih filmova ozbiljnih reditelja, primer je Michael Ritchie čiji je FLETCH bitan za Chasea ali je smešan za Ritchiejeve standarde, a ko ceni Carpentera - nek ima na umu da je Chase i njega ocarinio. George Roy Hill u tom smislu može da se pridruži kolegama.

U svakom slučaju, ne bih rekao da je Chase u ovom vehicleu išta značajno dobio. George Roy Hill svakao nije sem što se ispisao filmom koji je korektno prošao.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment