Sunday, August 6, 2023

DAMPYR

Bonelli se mudro opredelio da napravi svoju filmsku produkciju i da svoje IPjeve plasira na tržište. Prva dva filma koja su proizveli u tom aranžmanu nažalost nisu na očekivanom nivou a rekao bih da ni ne pomažu održivosti tog poslovnog modela.

Braćallax i ja smo svojevremeno pokušavali da obradimo temu Bonellija na filmu koja je vrlo specifična. Naime, možemo reći da postoji jedan istinski dobar film po njihovom IPu, Soavijev DELLAMORTE DELAMORE, ima filmova koje su radili ozbiljni reditelji kao što je ekranizacija TEXa Duccio Tessarija, ima logičnih pokušaja sa solidnom ekipom i lošim ishodom kao što je američka ekranizacija Dylana Doga, ima čak i turskih knock-offova i finskog art house inspirisanog Bonellijem, ali to su skromni rezultati spram potencijala.

Bonelli je pravio neke groteskne strip crossovere sa DCjem koji nisu obilovali logikom, i to su sve neke strategije kako da se globalizuje brend koje meni nisu bile skroz logične.

DAMPYR je drugi film koji su uradili u toj vlastitoj produkciji i nažalost uprkos tome što su u Rumuniji uspeli da naprave neki solidan štimung Bosne tokom rata, kad krene ono što je strip, nastupa preveliki treš koji se prosto loše prevodi na film, bez neke ozbiljne rediteljske a i budžetske intervencije. Mada se za DAMPYR ne može reći da je film kom je falilo para, nesporno je da bolje izgleda kad su stvari "mirne" i "karakterne" nego kad krene obračun sa natprirodnim bićima.

DAMPYR u režiji Riccarda Chemella sanja o započinjanju franšize a o tome u ovom filmu nema govora. I to je samo još jedna od grešaka koju su produkciono napravili Bonellijevci jer su već klimav domet učinili još dodatno odbojnim takvom intervencijom na kraju.

Nažalost, italijanska kinematografija nije ono što je bila. Nema tu kadrova iz špageti vremena kad su tom kinematografijom hodili knock-off krojači koji su umeli i da prevaziđu holivudske originale. Ovi danas nažalost nisu čak ni u evropskim okvirima prva liga i rekao bih da su problemi same italijanske filmske industrije završni argument zašto ovaj inače dobro zamišljen Bonellijev pokušaj za sada ne daje rezultate.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment