Tuesday, August 8, 2023

FLIGHT TO FURY

Producent Fred Roos i reditelj Monte Hellman napisali su filmsku priču po kojoj je Jack Nicholson napisao scenario za niskobudžetni krimić FLIGHT TO FURY snimljen na Filipinima uporedo sa još jednim ratnim filmom koji je ista kreativna ekipa snimila u tamošnjim džunglama.

FLIGHT TO FURY nažalost ne može da prikrije svoju produkcionu oskudicu ali opet ima Jacka Nicholsona u jednoj od glavnih uloga što je kapital koji jeste neprocenjiv jer je već tada pokazivao da je vanserijski glumac i svaka scena sa njim - a ima ih dosta - bolja je od neke bez njega.

Nažalost, iako po minutaži nije dug, film je razvučen tako da su i brojna vrlo zanimljiva rešenja iz scenarija na kraju razvodnjena, i uprkos tome što je Hellman pretendovao da bude jedan snažan i tvrd pomalo novotalasovski noir, na kraju postaje arhaičan u postupku jer nije bilo dovoljno materijala da se u montaži izgradi neka dinamika. Otud paradoksalno uvodna sekvenca ostaje daleko najbolje inscenirani i najmoderniji deo filma.

Ipak, tu je Nicholson, tu jeste nukleus nečega što je moglo biti dobro, hardkor fanovi Nicholsona ili Hellmana mogu tu nešto i da vide.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment