Friday, August 25, 2023

THE SHIFT

Alessandro Tonda snimio je film koji zanimljivo izgleda, sa dosta pokreta kamere i utiskom propulzivnosti i kadar-sekvence čak i kad je nema, ali sem dobro izvedenog povišenog realizma, ubedljive scenografije i opšteg produkcionog dizajna i vešte fotografije, ova priča o terorističkom napadu u Briselu, ne nudi puno.

THE SHIFT je priča o napadu dvojice mladih islamista na svoje drugove u srednjoj školi. Posle pucnjave, jedan se detonira a drugi pada ranjen i završava u hitnoj pomoći gde posada otkriva da je uvezan sa bombom i on ih konfuzno ucenjuje ni sam ne shvatajući šta da radi dalje kada je prvi plan propao.

Tonda ima film koji odlično izgleda, i koji čak ima efektnu premisu oslonjenu na realnu bezbednosnu pretnju i sa tim upadljivo ne uspeva da uradi ništa. Kao da je prestao da razmišlja kada je smislio osnovnu situaciju svog filma i ponovo se uključio kad je to sve trebalo da se snimi.

Šteta, solidan rad niza filmskih autora i saradnika u suštini ostao je neiskorišćen zbog grešaka u pripremama koje se nisu mogle rešiti u snimanju i postprodukciji.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment