Saturday, November 6, 2021

ACT OF VENGEANCE

ACT OF VENGEANCE Johna Mackenzieja je HBO televizijski film o ubistvu sindikalnog vođe Jocka Yablonskog 1969. godine.


Yablonskog igra Charles Bronson, i čini mi se da sposobni blue collar lik koji se bori za prava rudara ipak nije rola koja odgovara njegovim sposobnostima. Naprosto, njegov habitus ne nudi dovoljno karakterne slojevitosti za lik koji se ne ispoljava kroz određene vidove nasilja, a ovo je film u kom jedino Chuck ne sprovodi nasilje.


Mackenziejev film je zanimljiv za razmišljanje u pogledu tretmana epohe. Ja sam imao određene teškoće da prepoznam kada se dešava film. Ne mogu reći da je u nečemu pogrešio, ne mogu doduše reći ni da nije, ali poenta je da na epohi nije previše insistirao, napravio je film koji ne vrišti “Ej ljudi, ovo je 1969. godina” i to je zanimljivo videti, makar u TV filmu iz 1986. godine.


Dakle, ACT OF VENGEANCE je film smešten u epohu ali epoha nije protagonista u njemu. To samim tim čini priču inherentno savremenom, i ne stvara utisak da se to o čemu govori film desilo u neko određeno vreme i ne može se ponoviti.


Dok je Yablonski dosta šupalj glavni lik, jako su zanimljivi likovi ubica. Ellen Barkin igra curu propalicu čiji ljubavnik treba da organizuje egzekuciju i njega igra Robert Schenkkan koji će se kasnije specijalizovati za scenarije o Drugom svetskom ratu u seriji PACIFIC, baš za HBO, i filmu HACKSAW RIDGE, a inače je i vrlo aktivan dramatičar. Njihov odnos je seksualno izopačen, i taj milje seksualno devijantnih marginalaca u kom se regrutuje egzekutor Jocka Yablonskog je veoma zanimljiv i najveći je doprinos ovog filma jer dobro realizuje nešto nesvakidašnje.


John Mackenzie stvari režira jasno, mišićavo, tvrdo i u tom pogledu nema greške, zato ACT OF VENGEANCE stoji kao solidan TV film i dan-danas.


No comments:

Post a Comment