Friday, November 5, 2021

COLLISSION COURSE

Lewis Teague je snimio film COLLISSION COURSE u vreme kada su tenzije između američke i japanske autombilske industrije dostigle svoj vrhunac i kada je ponovo postalo opasno Japanac na američkim ulicama naročito u Detoritu. O tom periodu i tom stanju snimano je odmah tada, i na filmu i na televiziji.


COLLISSION COURSE je BLACK RAIN za siromašne i novcem i duhom i darom. Pat Morita je japanski goofy policajac koji dolazi u Detroit u potrazi za japanskim inzženjerom koji je pobegao u SAD sa nekim bitnim projektom a komičar Jay Leno kog primarno znamo kao late night voditelja, ovde igra detroitskog policajca namazanog svim farbama koji postaje vezan za taj slučaj. 


Chris Sarandon igra glavnog negativca a posebna poslastica je Mannov fetiš Tom Noonan koji igra njegovog hitmana.


Elem, u ovom buddy cop flicku kada je ta forma vež ušla u dekadenciju sa naslovima u kojima se vrši uvođenje drugih kultura kroz buddy cop zaplet (setimo se RED HEAT), komedija odnosi primat nad akcijom i ima nečega metafilmskom u tome da je Jay Leno inače poznati kolekcionar automobila a eto ovde igra policajca koji istražuje slućaj vezan za autoindustriju.


Lewis Teague je ozbiljan profesionalac koji je stasao kod Cormana ali je kasnije pokazao nerv za razne žanrovske pristupe i on ovde stvari radi efikasno, ali nekako ipak ih potčinjava Lenou i Moriti koji nažalost nisu toliko harizmatični da zasluže toliku pažnju. Nisu oni loši, naročito sa ovom distancom, uostalom Morita je imao iza sebe ozbiljnu franšizu ali ipak nisu dovoljno visok nivo da diktiraju izraz filma.


Tako da Teague u pozadini koreografiše jednu simpatičnu akcionu komediju malog dometa i solidne sentimentalne vrednosti.


* * * / * * * * 

No comments:

Post a Comment