Monday, November 8, 2021

ARMY OF THIEVES

ARMY OF THIEVES Matthiasa Schweighoefera je objašnjenje kako je Warner trebalo da napravi svoj DTV spin-off GET SMARTa - GET SMART’S BRUCE AND LLOYED OUT OF CONTROL.


U oba slučaja imamo goofy sidekickove koji su se nametnuli kao miljenici EKIPE, dakle ne publike već ekipe, i dobili mogućnost da dobiju svoj spin-off ili sidequel.


ARMY OF THIEVES je prequel ARMY OF THE DEAD i u njemu se zombi zaraza tek pomalja, i vidi pomalo u vestima, dakle zombija nema. Ali, imamo Ludwiga safe crackera koji je tada još uvek samo nemački entuzijasta za sefove kog regrtuje međunatodna grupa pljačkaša banaka da im otvori preostale sefove iz Wagnerovog ciklusa čiji završni sef srećemo u ARMY OF THE DEAD.


Stilski ARMY OF THE DEAD i ARMY OF THIEVES nemaju puno dodirnih tačaka sem da su oba filma visokoestetizovana i da su u tom smislu bliski. Ipak, dok je ARMY OF THE DEAD krvava, nasilna Snyderova opera, THIEVES ima quirky euro-senzibilitet. Snimljen je s manje para i ima manje zahteve, i to tako treba.


Pošto je reč o Netflixu, ne možemo sada tu razlućiti kada koristimo DTV kriterijume a kada ne. Naročito ako imamo u vidu da je ARMY OF THIEVES uspeo da postigne zanačjnu gledanost na platformi, reklo bi se uporedivu sa ambicioznim naslovima.


Pa ipak, moramo ga postaviti u kontekst franšize, a u njoj ARMY OF THE DEAD je bioskopski a ARMY OF THIEVES je DTV naslov.


I kao takav, zaslužuje 


* * * / * * * *


No comments:

Post a Comment