Monday, November 8, 2021

KURO BARA NO YAKATA

KURO BARA NO YAKATA poznat i pod naslovom BLACK ROSE MANSION je film Kinjija Fukasakua nastao po Mishiminom komadu, sa Akihiro Miwom u glavnoj ulozi.


Akihiro Miwa odnosno Akihiro Maruyama je bio transgender zabavljač i Mishimina velika ljubav a u ovom filmu (doduše bez CRYING GAME preokreta) igra pevačicu u jednom klubu, fatalnu zavodnicu čiji udvarači idu putem autodestrukcije, uključujući i vlasnika kluba i njegovog sina.


KURO BARA NO YAKATA je atipičan film za Fukasakua, reč je o maltene sirkovskoj, a zbog tog trans aspekta više fassbinederovskoj melodrami i samo nekoliko deonica kada se sin vlasnika kluba nađe u sukobu sa jakuzama asociraju na ono što smo navikli da gledamo kod Fukasakua. 


Jakuza scene su hiperkinetične i veoma energične za razliku od senzualnosti pa maltene i arhaičnosti koja vlada u klubu u kom su odnosi možda razvratni ali je sve i dalje veoma kodifikovano.


BLACK ROSE MANSION je veoma zanimljiva melodrama, transgresivna u raznim detaljima i možemo reći da se Fukasaku dobro snašao izvan svog tradicionalnog miljea.


* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment