Friday, November 5, 2021

THE LAST GRENADE

THE LAST GRENADE Gordona Flemynga, po romanu Johna Sherlocka, jeste poslednji nastup ovo izuzetno darovitog britanskog majstora na velikom ekranu. Uprkos izuzetvnom filmu THE SPLIT o kom ne prestajem da govorim i pišem, Flemyngova karijera nekako nije uspela da uhvati korak u bioskopskom formatu.


THE LAST GRENADE je jedna od onih internacionalnih koproducija smeštenih na egzotične lokacije koja nekako ne bi trebalo da funkcioniše ali ipak radi.


Flemyng se odlično snalazi u pesimističnom Sherlockovom svetu internacionalnih plaćenika koji lutaju Dalekim Istokom i rade za nalogodavce od opijumskih kartela do komunističke Kine, sve do časa kada to sve ne postane njihov lični sukob a gazde mogu samo da sednu i posmatraju.


Stanley Baker igra britanskog plaćenika, cinika sa bolesnim plućima koji odlazi da naprave pare tokom opšteg lova u mutnom i posle izdaje najbližeg saradnika, američkog kolege odlučuje da se vrati kako bi se osvetio.


Flemyng jasno i efikasno izlaže priču. Akcione sekvence su izuzetno uspele sa dosta praktičnih efekata i zanimljivom upotrebom subjektivnih planova. U određenim elementima karakterizacije ima nečega što ćemo kasnije videti u APOCALYPSE NOW iako ne mislim nužno da je Coppola znao za ovaj ipak nepoznat B-film.


THE LAST GRENADE nije na nivou Cardiffovog DUEL IN THE SUN, ali je jako dobar ako ste ovo remek-delo već pogledali.


* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment