Monday, November 8, 2021

AND THE BAND PLAYED ON

AND THE BAND PLAYED ON Rogera Spottiswoodea je HBO televizijski film o samim počecima AIDS epidemije, kada se bolest prvi put masovnije pojavila, i kada je uopšte prepoznata i imenovana.


Film se bavi predrasudama na koje su nailazili lekari koji su upozoravali na bolest i naučnici koji su im pomagali jer uprkos tome što je bolest u početku bila skoro sasvim smrtonosna, napadala je homoseksualce, populaciju kojoj niko nije želeo da pomogne, a kada se pojavila i među onima koji primaju transfuzije, reagovao je bogati framaceutski lobi i sprečavao da im se poskupljuje biznis.


AND THE BAND PLAYED ON se bavi pričom od kraja sedamdesetih do početka devedesetih, a zaključuje se sudskim sporom između Francuza i Amerikanaca oko otkrića virusa.


U tom smislu zanimljivo je da veliku ulogu u priči ima doktor Luc Montagnier, mentor doktora Tiodorovića ali i kontroverzni nobelovac koji je izneo teoriju da je Covid veštački kreiran virus. Igra ga Patrick Bauchau.


HBO se kasnije takođe na veoma uspešan način bavio ovom temom u televizijskom filmu THE NORMAL HEART Ryana Murphyja ali iz drugačijeg ugla. Ovde je u istinitoj priči jako dobro definisana pozicija heroja, i prosto slučaj je tako hteo da se iz njega može napraviti uzbudljiv film, a sve ono što nije postojalo u priči, nadoknadili su sjajni glumci.


Stoga, ovaj televizijski film je odličan izbor iz one koje zanima istorija medicine, i za one koji vole dobru istorijsku rekonstrukciju.

No comments:

Post a Comment