Friday, November 5, 2021

FREE GUY

Shawn Levy je jedan od onih osrednjih reditelja koje ćemo na kraju pamtiti po nekim značajnim ostvarenjima koja daleko odskaču od njihovog prosečnog dometa i nivoa njihovog rukopisa.


Shawn Levy tako iza sebe ima REAL STEEL, film kome se treba pokloniti a evo sad ima i FREE GUY. Ne kažem da se ovo između ne računa - na kraju krajeva i prva sezona STRANGER THINGS je jako dobra stvar, ali ne može to sve da poništi domete REAL STEEL i FREE GUY.


FREE GUY u sebi kombinuje neke poznate elemente i sada naravno možemo do sutra da prepoznajemo MATRIX, DARK CITY, THEY LIVE, READY PLAYER ONE itd. i to je u redu. Možemo tako.


Ali opet s druge strane možemo da pogledamo ovaj film koji funkcioniše kao celina, kao nešto samostalno i svoje, poigravajući se između ostalog upravo tropima filma koji se javljaju u igrama a često predstavljaju najopštija moguća mesta.


Ryan Reynolds kao nesporni koautor ovog filma igra NPCa u online shooteru, jednog od onih jednostavnih prolaznika koje srećemo u misijama sa dva i po rečenice koje vrti. Međutim, jednog dana on odlučuje da preokrene svoj život, da krene za jednom duboko usađenom željom i promeni svoj život, da od simplifikovano programiranog epizodiste postane protagonista.


U paralelnoj radnji koja se dešava u stvarnosti saznajemo da bi ovaj NPC mogao biti buđenje AI zametka koji je insertovan u igru iz jednog superiornijeg projekta čiji su autori prodali svoj kod velikom gejmerskom mogulu koji je nažalost previše vulgaran da prepozna snagu njihove vizije.


Da li AI može biti život, šta se desi kada se rodi ljubav između AI i žive osobe, sve te teme otvara FREE GUY a pritom je akciona komedija koja govori o online shooteru i iz njega crpi svoj imaginarij i uzbuđenje.


Ono što Levy u ovom filmu radi jeste pre svega da suvereno vodi pričom i da sve vreme uspeva da nas drži u prijatnom džejmsonovskom nadražaju žanra za koji znamo šta nam donosi a nasuprot toga stavlja one scene koje su mu potrebne za priču, pa FREE GUY u toj ekonomiji akcije ima neki svoj ritam i na nju stavlja manji akcenat nego što bi se očekivalo, a rekao bih čak i manji nego što posle gledanja imamo utisak.


Imao sam scenario sličnog profila BOTOVI koji sam kada sam shvatio da ga je teško realizovati kod nas podelio na internetu. I sada kad gledam FREE GUY interesantno mi je da su neke stvari u njemu rešene na sličan način kao kod mene. Tim pre, gledanje ovog filma i poređenje s tim scenarijem može takođe biti zanimljiva vežba.


* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment