Saturday, November 6, 2021

KOMISARIO PALMUN EREHDYS

Tragom vesti da se u Finskoj sprema ponovno aktiviranje klasičnog detektiva iz serijala romana Mike Waltarija koji je ekranizovan u više navrata, poslednji put 2010. godine u jednoj parodiji, odlučio sam da pogledam film KOMISARIO PALMUN EREHDYS koji je nastao u kanonskoj fazi ekranizacija tokom šezdesetih.

Inspektor Palmu mi je do sada mahom bio poznat iz tekstova o finskoj popularnoj kulturi i ovo mi je prvi susret s tim likom. Reč je o starom inspektoru helsinške policije koji insistira na skupljanju dokaza ali voli da reši slučaj oslanjajuči se i na svoj instinkt i trikove u isleđivanju. 

U postavci misterije evidentan je uticaj Agathe Christie. Reč je o postavci "zatvorene situacije" a film Mattija Kassile veoma otvoreno insistira na crnom humoru pa čak pomalo i parodira žanr što je veoma zanimljivo jer je inspektor Palmu u principu "seriozan" lik.

Waltari nije bio kriminalistički profilisan pisac. Njegova internacionalno najuspešnija dela su istorijski romani, a umetnički rani skoro pa autobiografski radovi. Pa ipak, sa samo tri romana o Inspektoru Palmuu, Waltari je postigao veliki uspeh i ostavio dubok trag.

Romani i filmovi se dešavaju u "savremeno" doba pa će biti zanimljivo videti da li će Renny Harlin Palmua smestiti u epohu u ovom najavljenom oživljavanju lika.

Inspektor Palmu - bar na osnovu ovog filma - nije naročito originalan lik, najpre se izdvaja specifičan humor koji prati istragu tako da ove ekranizacije ostaju zanimljive pre svega za hardkor ljubitelje i poznavaoce.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment