Sunday, November 7, 2021

DEEPSTAR SIX

Kada je izlazio Cameronov THE ABYSS smatralo se da će duboki okeani i morsko dno biti next big thing u svetu blokbastera i snimljena su dva ambiciozna preventivna rip-offa iako su oba tretirala malevolentnu pojavu pod morem, dok je kod Camerona na kraju zlo skriveno u ljudima.


Po premisi, bliži mu je DEEPSTAR SIX Seana S. Cunninghama gde se vojno postrojenje nalazi na dnu okeana i instaliraju se nuklearne rakete. Naredba brzopletog inženjera koji je bio u strahu da će projekat biti ukinut dovodi to toga da iz dubine dna izađe podvodna neman i napadne postrojenje.


Cunningham je režirao efektne horore niskog profila, i na nivou puke mehanike i ovaj funkcioniše, koliko god bio predvidljiv. Monstrum s kojim se posada suočava se baš dugo krije da bi bio efektniji kad se pojavi ali onda kada se to desi dobijamo čudovište koje varira u dimenzijama, nekada je veće, nekada je manje, i sve je dota proizvoljno.


Međutim, film je efikasan i nepretenciozan i Sean S. Cunningham uprkos svim svojim limitima radi sve što zna. To nije puno ali je dovoljno za jedan programmer koji se i dan-danas kada ga je pregazilo vreme može pogledati bez naročitih tegoba. 


* * 1/2 / * * * *


No comments:

Post a Comment