Tuesday, November 30, 2021

8-BIT CHRISTMAS

8-BIT CHRISTMAS Michaela Dowsea snimljen je po romanu Kevina Jakubowskog, i projektovan je kao dinamična božićna komedija za klince koja će u sebi nositi dozu tog STRANGER THINGS duha nostalgije za osamdesetim i evocirati uspomenu na Amblin i slične stvari.


Doduše, ovde nema elemenata fantastike, cela priča se vrti oko želje grupe dece da kupe Nintendo, ili ga barem osvoje na lutriji, i na njihove pokušaje da to ostvare. Na tom putu, naravno oni nauče neke bitne lekcije o porodici i Božiću.


Uprkos tome što bi ovaj film svakako mogao biti zabavniji deci nego meni, nedostaje mu nekoliko bitnih aspekata - fascinacija Nintendom ostaje gotovo isključivo na nivou materijalnog fetiša i gejmerski pogled na svet ne utiče na psihu junaka, niti na estetiku filma i to vidim kao veliki previd. Naprosto, taj rani gejming koji praktikuju ova deca morao bi imati većeg uticaja na njih same ali i na autore.


To je krupna propuštena prilika koja se generalno može iskoristiti kao ilustracija za manjak mašte i opštu površnost ovog ostvarenja, koje je dinamično, prijatno, ali naprosto prazno kao Nintendo bez kertridža. 


* * / * * * *


No comments:

Post a Comment