Tuesday, November 30, 2021

THE TAMARIND SEED

THE TAMARIND SEED Blakea Edwardsa snimljen po romanu Evelyna Anthonyja špijunski je triler i ljubavni film u isto vreme koji iznova dokazuje da je Edwards bio potcenjeni talenat upravo kad je reč o ne-komedijama. Iako je preterano reći da treba da bude zapamćen po drugim žanrovima, meni je recimo on intimno značajniji po trilerima i krimićima nego po žanru koji ga je proslavio.

U tom duhu treba gledati i THE TAMARIND SEED, film u kom se susreću lecarreovski spy game i ljubavna priča. Osnovni element po kom se ovaj film izdvaja od tipičnog špijunca jeste upravo neprekindo krajnje uverljivo ponašanje junaka koje bi u običnom filmu "zaustavilo" zaplet, ali Anthony i Edwards uspevaju da ga održe u pokretu pa čak i privedu nekakvoj suspense završnici.

Sekretarica britanskog političara zaduženog za bezbednost i visokopozicionirani KGBovac se zaljubljuju na odmoru na karipskom ostrvu. Oboje prijavljuju ovo poznanstvo svojim službama, i oboje bivaju gurnuti u držanje tog poznanstva radi obaveštajne koristi ali uprkos tome što su svesni da ne treba da se prepuste emocijama oni to ipak učine.

Julie Andrews i Omar Sharif se odlično snalaze u glavnim ulogama koje su zanimljivo postavljene, priča je interesantna, Edwardsova režija je nenametljiva i akademska. Sve to na kraju daje utisak da THE TAMARIND SEED "i nije neki naročit film", ali kada krene špica shvatimo da jeste.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment