Tuesday, November 30, 2021

MUŠKARCI

MUŠKARCI Mila Đukanovića je interesantna komedija o veoma zauzetom i zaposlenom mladom bračnom paru s nekoliko dece u kom se muž ponaša stereotipno, dakle posle posla ode s kolegama u kafanu i njegov posao je važniji od ženinog a supruga jedva postiže i da brine o domaćinstvu i na posao.

Jednog dana suprug sticajem okolnosti kreće da brine o domaćinstvu kada se zatekne na bolovanju i vremenom ne samo da postaje vešt u tome već u svemu uživa, potsajući vremenom svojevrsni fenomen unutar samoupravljačke zajednice.

Jedan od scenarista filma bio je i Borislav Pekić koji se pojavljuje i u kameo ulozi lekara koji je šef junakove supruge zadužen za muževljevo bolovanje.

Cica Perović je zanimljiv u glavnoj ulozi iako nije klasičan komičar. Doza letargije koju nosi njegova igra daje slojevitost liku ali umanjuje komediju. Olivera Marković je pravi dinamo u ulozi supruge, a epizodne likove igraju vrsni komičari.

Đukanovićev film je zanimljiv, i pravi iskorak u periodu jugoslovenske socijalističke filmske komedije. Iako krojen po zapadnim uzorima ipak nije toliko ubitačan ni komediografski ni idejno kao radovi američkih savremenika.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment