Saturday, November 3, 2012

THE SECRET LIFE OF IAN FLEMING

Pogledao sam TV film THE SECRET LIFE OF IAN FLEMING koji je na prilično vešt i siguran način realizovao britanski TV reditelj Ferdinand Fairfax. Jason Connery je tipičan primer stunt castinga koji će se ipak pamtiti mnogo manje od filma OPERATION KID BROTHER sa Neil Conneryjem. U svakom slučaju, Jason Connery nije slaba tačka ovog TV filma ali svakako da je tu rolu mogao igrati i neki bolji glumac. Naročito ako imamo u vidu da su nasuprot njega takve vedete kao Kristin Scott Thomas, David Warner i Joss Ackland. Ovaj pogled na Fleminga je izrazito aistoričan, i njemu se pripisuju neke akcije koje podsećaju na Duška Popova odnosno na Sidney Reillyja koji su poslužili kao inspiracija za nastanak Bonda, odnosno neke akcije koje je planirao a prikazano je kao da je u njima učestvovao. Jedina egazktna stvar u filmu je zapravo nastanak samog imena James Bond.

Međutim, sam koncept da priča o Flemingu izgleda kao još jedan od filmova o Bondu, da se u strukturu priče o piscu unesu rešenja iz Bonda, sama po sebi nije nezanimljiva i nije daleko od dosta čste prakse da se biografske priče o piscima realizuju u žanrovskoj formi njihovog opusa, ili da se na sličan način aludira na njih, recimo kao u filmovima KAFKA i RAVEN.

U tom smislu SECRET LIFE OF IAN FLEMING je majstorski skrojen produkt, companion piece koji će godinama moći da se eksploatiše kao pratnja nekog ciklusa filmova o Bondu i da se sa njima i stilski koliko-toliko poklopi.

No comments:

Post a Comment