Sunday, November 11, 2012

DEATHWATCH

DEATHWATCH Vica Morrowa je jedan od manje poznatih radova u opusu svojih autora, a to su pre svih glavni glumac i producent Leonard Nimoy i sam Morrow koji je pored uspešne glumačke karijere bio i vrlo zanimljiv reditelj. DEATHWATCH je adaptacija drame HAUTE SURVEILLANCE Jean Geneta i spada među ekskluzivnije interpretacije njegovog rada na filmu. Genet je dosta ekranizovan a snažno je uticao na mnoge reditelje, od svojih savremenika, do danas. U filmu pored Nimoya igraju i Michael Forest i čuveni reditelj Paul Mazursky.

DEATHWATCH odlikuje mišićava režija Vica Morrowa koji radi u ultraniskobudžetnim uslovima ali uspeva da konstituioše zanimljiv filmski jezik sa vrlo tvrdom crno-belom fotografijom. Jedini problem koji se vremenom ispostavlja kao osnovni problem filma i verovatno razlog njegove potpune ospkurnosti jeste scenaristička adaptacija Genetove drame koju u uradili Morrow i Barbara Turner. Čini se da je adpatacija previše očuvala strukturu drame u domenu jedinstva radnje, i da su stvari morale malo da se segmentiraju, i prerasporede jer se tekst dotiče više tema i događaja a u ovoj formi to ostaje prenatrpano i konfuzno.

Mazursky je vrlo efektan kao homoseksualac Maurice koji se bori za naklonost mišićavog zločinca Zelenookog sa drugim, muževnijim homoseksualcem Le Blancom kog igra Nimoy. Odnos između Mazurskog, Nimoya i Foresta je dobro postavljen i šteta što kroz bolji ritam izlaganja Morrow nije profilisao sve motive koji čine tu priču.

Otud, DEATHWATCH uprkos tome što traje ekonomičnih 85 minuta u jednom trenutku ipak postaje zamoran. No, čini mi se da to po definiciji ne bi smelo da prepreka ljubiteljima Geneta.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment