Saturday, March 10, 2007

DIREKTOREN FOR DET HELE

Pogledao sam DIREKTOREN FOR DET HELE Larsa Von Triera.

Mogu reći da je ovaj njegov pokušaj mejnstrima, mada to naravno nikada neće biti mejnstrim, na nekom nivou, upravo zato što odstupa od njegovog kanona, jako dobar za definisanje šta je problem u njegovom art-house pristupu.

Von Trier je u svojim recentnim filmovima možda i najradikalnije odstupao od konvencionalnog filmskog izraza, apstrahujući brojne elemente kao nepotrebne. Međutim, to je opradvao radikalnim pristupom i igranjem po svojim pravilima.

U filmu DIREKTOREN FOR DET HELE, međutim, ne ide ni u kakav eksperiment, ali opet neke segmente zanemaruje i sada njegov film ne izgleda kao take it or leave it eksperiment koji se krije iza koncepta već kao hendikepirani repertoarski film koji je zanimljiv na nivou polazišta ali je na planu dramaturgije, tempa i prilaza temi krajnje oskudan i nudi dosta prostora za napredovanje, paradoksalno, možda baš u nekom holivudskom rimejku pošto film ima vrlo efektnu komičnu postavku.

Čini se da se Von Trierov konceptualizam kojim je bežao od kriterijuma pretvorio u aljkavost koja se ipak ne može prikriti tako lako. Pa ipak ovaj film je zbog svih solidno urađenih repertoarskih trikova barem simpatičan i vredi ga videti, naročito kao double bill sa Pineyrovim EL METODO.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment