Wednesday, February 28, 2007

THE LAST KING OF SCOTLAND

Pogledao sam THE LAST KING OF SCOTLAND Kevina MacDonalda, courtesy of Ginger.

Mogu reći da je to vrlo solidan film, koji postiže solidnu istorijsku autentičnost, spajajući fiktivne zaplete sa istinitim događajima, ne bi li došao do uverljivog pseudo-istorijskog sklopa.

Uverljivost opada pri kraju koji vuče u pravcu klasičnog suspense filma sa žrtvovanjima koja se nalaze u comic book ravni, ali nikada ne prelazi granicu u kojoj to postaje opterećenje. U svakom slučaju finale u Entebeu je moglo biti veštije postavljeno.

MacDonald je film odlično izrežirao. Očigledni su koreni koji vuče iz rada sa Danny Boyleom, i iz vrlo jasne skorsezijanske note u Boyleovom rukopisu na koju MacDonald, inače Boyleov producent, referiše. U tom smislu, THA LAST KING OF SCOTLAND ima jednu vrlo svežu anti-establišment notu koju je Boyle doktorirao u svojim britanskim filmovima, u spoju sa izvanrednim afro-šikom nesvrstanih, koji ja inače jako volim pošto su mi brojni rođaci gradili Afriku, i skorsezijanskim melanžom stilova u vizura kako bi se ispričala priča.

Ono što je možda najzanimljivije, ali je i najveća mana filma ia zato je ovaj film samo solidan ali ne i veliki, jeste to što je macDonald nekako uspeo da dosta dinamičnom učini zapravo minornu priču o Idi Aminu, u kojoj mi nismo dobili ni trećinu njegove opšte perverzije i patologije. Međutim, THE LAST KING OF SCOTLAND je dovoljno vešto urađen da zabašuri ovaj nmedostatak i na kraju zaista stoji kao old school holivudski filmmaking fundiran u istoriji, i film kome ćemo se ponekad vraćati zbog dobre atmosfere, energičnih likova i odlične rekontrukcije nesvrstane Afrike.

Ovo je odličan double-bill sa DREAMGIRLS.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment