Saturday, February 17, 2007

BLACK CHRISTMAS

Pogledao sam BLACK CHRISTMAS, courtesy of Kunac, i mogu reći da mi je krivo što ovaj film nije prošao zapaženije.

Naime, film ima izuzetno dobar attitude i vrlo je maštovito realizovan, i uz sve svoje nedostatke uspeva da bude dragocen dodatak jednom dosta potrošenom podžanru.

U stvari, sorority slasher, to jest, ultimativni sorority slasher je na neki način sveti gral popcorno-horora i do sada, zapravo nije snimljen. Jedan od razloga za to je i pokušaj filmova da uhvate zeitgeist, i njihova istovremena efemernost baš zbog tog pokušaja.

Štaviše, sa sadašnjim konceptom međuljudskih odnosa i društvenih konvencija, i frustracija koje razdiru društvo, veliko je pitanje na čemu se sorority slasher i može bazirati kada je reč o moralno-ideološkoj matrici.

U ovom rimejku, svi odnosi su postavljeni filmofilski. Dakle, data je vrlo eksplicitna motivacija slashera u flashbacku, koja je ujedno na idejnom planu možda i najinovativniji deo filma, iako se dobrano na oslanja na neke od prvih klasika. Na planu postavke sorority univerzuma, nastavlja se Clarkov film, samo znatno ubrzan (mada ne i znatno bogatiji) a režija se oslanja na Argenta u teoriji, mada ne i u praksi.

To jest, ovo je film u kome vidimo kako bi izgledala Argentova TALES FROM THE CRYPT. TALES FROM THE CRYPT se naravno ne može porediti sa MASTERS OF HORROR, pa stoga još uvek ne možemo reći da smo videli Argenta i u tom izdanju.

Ono gde film ne uspeva do kraja, to je pre svega to ubrzavanje radnje, koja je bukvalno fizički ubrzana, umesto da je obogaćena u odnosu na prilično traljavi Clarkov izvornik. Ubistava je znatno više nego u prvom filmu, i kako rekoh sve je ubrzano, dakle više je scena, međutim, svakako bi dinamika bila još bolje izlečena da je film bogatiji živopisnijim događajima umesto što se sve velo na kvantitet.

Ipak, iako ne postoje svu fundamentalna unapređenje BLACK CHRISTMAS rimejk je izuzetno prijatno gledalačko iskustvo. U odnosu na originalni film ga ne bih pordio pošto je Clark radio u jedno drugo vreme i samim tim je njegov film nudio neke druge adute u duhu svog vremena. Kao rimejk, BLACK CHRISTMAS je napros manje značajan ali ne i manje kvalitetan film.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment