Monday, February 12, 2007

SMOKIN' ACES

Pogledao sam SMOKIN' ACES Joe Carnahana, courtesy of Ginger, i kao njegov veliki fan, mogu reći da sam očekivao ovaj film sa umerenim nestrpljenjem pošto mi se od starta činilo da nije reč o projektu koji može da prikaže sve njegove potencijale.

I bio sam u pravu. Carnahan je snimio svoj treći debitantski film. Prvi je bio no budget uvod u karijeru. Drugi je bio pokazna vežba koji ga sadržaji zanimaju i kako može formalno da ih zaokruži. Treći je isključivo baziran na formi i odnosu budžeta i utiska koji film ostavlja. Međutim, tu se negde njegovi dometi završavaju.

Film je ubeđen da je jako zabavan, i pokušava da bude jako zabavan, i strukturiran je tako da bude jako zabavan, ali kada se sve sabere i oduzme nije. Prosto nedostaje mu izvesna spontanost i originalnost koji bi ga učinili istinski zabavnim.

Takođe, u izvesnim scenama, Carnahan užasno samouvereno pokušava da nam proda neke ekstremno predvidljive scene, pa na tom nivou film postaje pomalo i dosadan.


Scenario je poprilično lišen duhovitosti. Grčevito pokušava da bude hardboiled i to mu nikako ne uspeva. Po stavu spram izvorne inspiracije, dakle naslova poput TRUE ROMANCE i sl., SMOKIN' ACES recimo jako podseća na WILD THINGS John McNaughtona kada se postavi u odnosu na neo noir koji pokušava da suptilno parodira, premda je naravno WILD THINGS neuporedivo bolji film.

Ipak, kao novi debi SMOKIN' ACES ohrabruje, pre svega u tom smislu što pokazuje da Carnahan vlada vizuelnim aspektom i da ume da isporuči energičnu sekvencu, na tragu Tony Scotta.

Ono što je još zanimljivije, to je da se ispostavilo kako je SHAUN OF THE DEAD otvorio neku novu, exploitation liniju u radu kompanije Working Title koja je do sada bila poznata po britanskim romantičnim komedijama i serioznim istorijskim rekonstrukcijama. Oni ove sezone, ne samo da imaju SMOKIN' ACES i HOT FUZZ već vidim najave i za neki horor.

Ipak, SMOKIN' ACES mi je neuporedivo slabiji od THE BIG HIT Che Kirk Wonga.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment