Tuesday, September 30, 2014

LAGUNA (aka VENDETTA)

Sticajem čudnih okolnosti pogledao sam film LAGUNA, poznat i kao VENDETTA Dennisa Berryja, onu vrstu EuroTrasha koja ne može nastati bez direktnog mešanja Engleza. Na ovaj film snimljen 2001. a pozom bunkerisan do 2008. godine naišao sam potpuno slučajno, videvši da ima zaplet koji na nivou loglinea liči na MALOG BUDA.

Međutim, LAGUNA je ponajmanje priča o italoameričkom momku koji je ostao siroče i biva poslat u Italiju kod očevog prijatelja gde mafija razmišlja da li da ga likvidira ili asimiluje a mnogo više nevešto Euro-coming-of-age film o momku koji u novoj sredini otkriva zabranjenu ljubav prema supruzi očevoh prijatelja, MILFici koja mu ne da mira.

Dennis Berry gura LAGUNU u pravcu "so bad it's good" rezultata. Film je snimljen 2001. godine a izgleda kao da je snimljen u SFRJ 1981. ili tek osamostaljenoj Hrvatskoj 1991. godine. Neverovatna anahronost na svim poljima deluje kao postupak iako verovatno nije i čini se da da film u svojih sat i po trajanja drži pažnju i neprestano izaziva čuđenje.

Naročito su dragi razni pretenciozni "artistički" postupci, recimo scene kada MILFica zavede momka, poljubi ga, a onda ga u maniru francuskog fiolma zgađeno odgurne od sebe ili kada momak biva preseljen u naizgled lošiji smeštaj na tavanu gde se potom ispostavi da ima otvoren pogled na sobu bračnog para i da MILFicu uzbuđuje kada on posmatra njeno vođenje ljubavi sa suprugom koga više ne voli. Takvi detalji dovoljno govore o školi kojoj se Berry klanja.

Ključno čuđenje naravno izaziova glumačka ekipa koju čine Joe Mantegna, Emmanuel Seigner, Charles Aznavour i Henry Cavill, koji i donosi taj britanski treš konac koji delo krasi kao Hugh Grant u svom ranom Italo Trash ekscesu. Pretpostavljam da je Cahillova TV popularnost i bila razlog što je LAGUNA 2008. iskopana i puštena u eksploataciju. Ipak, niko od ovih glumaca, izuzev Cahilla nije bio tikva bez korena 2001. godine i neverovatno je kako ih je Berry okupio u ovom Euro-puddingu.

No, čiji god fanovi budu namamljeni da iskopaju ovaj promašaj imaće u čemu da uiživaju a pisci tekstova o opskurnim rolama ponatih glumaca imaće o čemu da pišu.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment